Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine. i jedan od organizatora braniteljskog prosvjeda, odbacio je u srijedu i malicioznima nazvao navode kako činjenica da prosvjed ispred Ministarstva branitelja nije prijavljen policiji svjedoči da nije ni zakonit.


"Ništa u priči koja se tako maliciozno pokušava predstaviti javnosti nije ilegalno. Stopostotni HRVI I. skupine nisu ilegalni, hrvatski branitelji i veterani Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji nisu ilegalni, a nije ni hrvatska država", poručuje Glogoški u priopćenju, u ime "hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i članova njihovih obitelji".

Vezani članci Prosvjedi u Kolumbiji - 1 Razgovarali smo s Kolumbijcem koji nam je opisao žestoke prosvjede zbog porezne reforme u jeku pandemije: ''Mogli bismo bankrotirati'' Slika nije dostupna 555% ZA HRVATSKU Branitelji pojasnili zašto baš sada odlaze iz Savske

Ističe kako je prosvjed posljedica dugogodišnjih pokušaja da se hrvatska država proglasi slučajnom, što je, kaže, rekao i sam premijer Zoran Milanović, a samim time i umanji sav doprinos vrijednosti i vrednote Domovinskoga rata, a što je "povuklo za sobom i posljedice koje su između ostalog opasne za život i zdravlje 100%-tnih, ali i ostalih hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji".

Glogoški tvrdi kako su se, upravo kako bi "prekinuli tu bolesnu priču o Domovinskom ratu, ali i igru s njegovim herojima", hrvatski branitelji, članovi njihovih obitelji i domoljubi okupili ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66. Tamo su, dodaje, predali zahtjev za "legalizaciju Domovinskoga rata i njihovih heroja, u svoje, ali i u ime svih onih koji više nisu među nama".

100 dana braniteljskog prosvjeda: ' Imamo bešćutnu vlast koja gazi Domovinski rat'

"Mi hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji imamo sve moguće potvrde za njihovu legalizaciju, kao što su između ostalog potvrda o priznanju Republike Hrvatske 15. siječnja 1992. godine, pa sve do oslobađajuće presude generalima u Haagu 16. studenog 2012. godine. Kako to nitko nije uspio pojedinačno shvatiti, a s obzirom na sporost hrvatske administracije, a posebno ove, odlučili smo stati (sjediti u kolicima) te svoje zahtjeve ubrzati putem svog resornog ministarstva, između ostalog tražiti smjenu onih koji su se oglušili svojim neradom, a dijelom su sadašnje administracije", navodi u priopćenju.

Kako bi se ljudi zaštitili od kiše, snijega i vjetra, ispred Ministarstva branitelja je podignut veliki šator, "s obzirom da nakon dugo raspitivanja nismo uspjeli pronaći dovoljno veliki kišobran". "Koliko je svima nama poznato, nije ilegalno biti zaštićen od kiše, vjetra, snijega pa prema tome nije ilegalno niti imati veliki kišobran tipa šator", poručuje Glogoški.

Ističe kako činjenica da je na samom pragu resornog ministarstva umrla hrvatska braniteljica i stopostotni HRVI I. skupine Nevenka Topalušić nije bila dovoljan razlog da se hitno požuri u rješavanju braniteljskih problema, samo svjedoči da se aktualna administracija ponaša kao da je Hrvatska slučajna država. "Neka požure i neka prestanu u javnosti ocrnjivati veterane, hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, a posebice s glupim pitanjima tko je organizator. Vi ste neučinkovita, jadna i bijedna administracija koji se čitavo vrijeme ponašate kao da je ovo slučajna država, međutim mi nismo slučajni branitelji, mi nismo slučajni 100%-tni hrvatski ratni vojni invalidi i članovi obitelji, nismo slučajno ovdje", navodi Glogoški.

"U nadi i velikom vjerovanju da ćete konačno početi raditi svoj posao kako bi se što prije naš 'red' smanjio na minimum, pozdravljaju vas hrvatski branitelji iz Domovinskoga rata i članovi njihovih obitelji, kojima bi se u drugim zemljama svijeta klanjali i odnosili s velikim poštovanjem, i gdje se nikada ne bi ni pomislilo da se ovako nešto može i smije učiniti i dogoditi ratnim veteranima", zaključuje u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook