Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Češljanje' podružnica

Djeluje li u Holdingu i 'plinska mafija'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su nadležnim državnim institucijama prijavili uigranu 'vodovodnu mafiju', koja je na ilegalnim priključcima za vodu zaradila gotovo 50 milijuna kuna - zagrebački Holding na tragu je novoj krađi.

Ispred zagrebačke Gradske plinare bila je užarena temperatura. No, nisu za to bile zaslužne samo sunčeve zrake. Račune su im pomrsile anonimne prijave, ali i čelništvo Holdinga. Poslali su unutarnju kontrolu. Sumnja se da je bilo i onih, koji su rješavali ilegalne priključke na plinsku mrežu. 'Oni su dobili nalog da istu provjeru koju su radili u vodoopskrbi, naprave i u plinari', istaknuo je Ivo Čović, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga.

Pročitajte i ovo Mjesec dana od odrona na Jakuševcu - 2 Problemi se nastavljaju Grad najavio brži odvoz smeća od nedjelje, a sanacija na Jakuševcu još nije ni počela: "Ne znam kako netko to misli...'' Slika nije dostupna Uskoro kraj natječaja Bandić o direktorima u Holdingu: Svi moraju preskočiti 208 cm

Za sada se sumnja da se mitom dolazilo i do ilegalnih priključaka na plinsku mrežu. Sve se još pomno 'češlja', pa nije poznato koliko je osoba upleteno, o kojim je iznosima riječ, na koji je način bespravno 'legalizirano', te ima li uistinu osnove za optužbe za malverzacije. 'Plinske instalacije su puno opasnije i nije tako lako izraditi priključak neovlašteno', rekao je Čović.

Cijena običnog plinskog kućnog priključka iznosi oko 7 tisuća kuna. Doći do jednog takvog prevarom i ući u bazu podataka, gotovo pa je nemoguće, zaklinju se djelatnici Plinare. Informacije se mogu pronaći na internet stranicama, a sa svom potrebnom dokumentacijom, građani zahtjev, podnose osobno. 'Odgovorno tvrdim da takve mogućnosti nisu jednostavno moguće, jer mi imamo detaljno razrađene korake u postupku. ne može doći do bilo kakvih zlouporaba. Imamo tzv. osigurače u sustavu. Neovlašteni ulazak u sustav nije moguć', ističe Davor Šestan iz Zagrebačke gradske plinare.

Na što su sve neki spremni, građani znaju, no, rijetki bi se upustili u takvu krađu. Dok ne uđu u trag i obrazac, kojim su prevaranti radili, o nečijoj odgovornosti još je prerano govoriti, kažu u Holdingu. 'Naša politika jest da je tolerancija prema korupciji nula i svi, koji budu uhvaćeni u kršenju propisa, bit će sankcionirani', rekao je na kraju Čović.

Ispitat će se i nadležnost direktora i svih u lancu. No, dok interna revizija ne bude gotova, ne žele otkrivati detalje slučaja i hoće li ga, poput ranije afere s vodom prijaviti nadležnom Državnom odvjetništvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene