Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Velika Gorica: Štrajk u zrakoplovno-tehničkom zavodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djelatnici velikogoričkog Zrakoplovno-tehničkog zavoda organizirali su štrajk upozorenja tražeći izjednačavanje materijalnog statusa državnih službenika i namještenika i djelatnih vojnih osoba zaposlenih u tom zavodu.

Štrajk je počeo jutros u 9 sati a trajat će do 15,30 sati, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata djelatnika u zrakoplovstvu Marijan Luketić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema opasnosti od poplave Ukinute izvanredne mjere za velikogoričko područje Slika nije dostupna Nalet auta na ralicu Jedna osoba poginula u sudaru na autocesti kod Velike Gorice

Štrajka 200-tinjak od 300-tinjak zaposlenih, a neće se prekidati rad čuvarsko-portirske službe, opskrbe struje i vode, osiguranja letjelica, vatrogasne službe i interventne skupine u slučaju izvanrednih okolnosti, na čemu radi tridesetak ljudi.

Po Luketićevim riječima, još prije godinu i pol dana ministru obrane Berislavu Rončeviću predstavljena je studija o opravdanosti izdvajanja Zavoda iz sustava Glavnog stožera Oružanih snaga no otad nije učinjeno ništa da bi se Zavod osposobio za civilno tržište.

Umjesto toga, Zrakoplovno-tehnički zavod svakodnevno tone u sve dublju krizu, djelatnici gube licence za obavljanje određenih poslova, a Zavod, zato što je u strukturi Ministarstva obrane, ne može podnijeti zahtjev za dobivanjem međunarodnog standarda JAR 145, koji propisuje uvjete za održavanje zrakoplovne tehnike.

Prosjek plaća djelatnih vojnih osoba u Zavodu iznosi 5.780 kuna, a državnih službenika i namještenika 3.540 kuna, s time da djelatne vojne osobe primaju i 10 do 20 posto dodatka na plaću, dok civili ne.

Prosjek plaće civila sa srednjom stručnom spremom iznosi oko 3.500 kuna, dok djelatna vojna osoba za isti posao dobije u prosjeku oko 4.800 kuna.

Djelatne vojne osobe uz to imaju beneficirani radni staž pa u
mirovinu mogu ići nakon 20 godina rada.

Kako bi se pokušalo pronaći rješenje, sindikat je pred Vladinim Uredom za socijalno partnerstvo još u listopadu pokrenuo postupak mirenja, koji je trajao i dulje od zakonom propisanog roka, no kako nije postignut dogovor, odlučili su se za štrajk.

Svjesni smo da, ako tijekom protekle četiri godine nije napravljeno ništa za zaposlenike Zavoda, neće biti napravljeno niti tijekom predstojeća dva tjedna do izbora, rekao je Luketić. Stoga današnjim štrajkom upozorenja sindikat želi poslati jasnu poruku budućoj Vladi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene