Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastarjela i nesigurna

Dizalima se vozimo na vlastitu odgovornost?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od milijun ljudi u Hrvatskoj svakodnevno se vozi dizalima u stambenim i poslovnim zgradama, a polovica njih čini to na vlastitu odgovornost. Većina dizala u Hrvatskoj su potpuno zastarjela i nesigurna.

Dok, primjerice u Rijeci 90 posto dizala nema ni uporabnu dozvolu, u Vukovaru neispravna dizala nema tko ni sanirati. Pogled s petog kata na panoramu Vukovara ima svoju cijenu. Da bi došao do stana Goran svakodnevno proživljava stresne trenutke. Nerijetko je ostao i zatočen u dizalu, a, kako kaže, najveći je problem s djecom koja se jako uplaše.

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…" Policija - 3 Istraga u Vukovaru Lažna dojava o eksplozivnoj napravi u srednjoj školi: Učenici evakuirani, nastave nema ni sutra

Zbog toga su vlastite noge umjesto dizala izbor mlađih stanara. Oni stariji u dizalo ulaze na vlastitu odgovornost, a vožnja uz čudne zvukove vučnih instalacija - prava je lutrija.

Prosječni vijek trajanja dizala je oko 20 godina. No,u Hrvatskoj su u funkciji i ona izgrađena prije Drugog svjetskog rata. Popravak dizala teret je vlasnika koji za to plaćaju takozvanu 'pričuvu'. No u Vukovaru su stvari malo zamršenije. Stanovi su ovdje još u društvenom vlasništvu.

Tako nema vlasnika pa nema ni popravka. Hrvatska je uskladila Pravilnik o sigurnosti dizala s onim Europske unije. No, pravilnik čini se nitko ne čita, a još manje plaća njegovo provođenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene