Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEOBIČAN PRIZOR

Puma na koji metar od ljudi, piton pobjegao iz dvorišta: Ove opasne životinje sijale su strah po Hrvatskoj

Puma
Puma Getty Images
Aktualno Galerija Puma Puma Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Na Floridi uhvaćen piton težak 100 kg Na Floridi uhvaćen piton težak 100 kg Foto: Screenshot/Conservancy of Southwest Florida +0 Ilustracija Galerija 1/4 >>
U medijima je odjeknula vijest kako je na samoj granici s Hrvatskom viđena crna pantera. Nije prvi put da je neka egzotična divlja životinja viđena na ovim prostorima. Bilo ih je dosad dosta - od zmija do puma, ovo su najzanimljiviji primjerci.

U Hrvatskoj danas ne živi velik broj divljih kopnenih životinja, pa zato kad ponekad u javnost stigne vijest da je na našem podučju uočena neka egzotičnija vrsta, svi reagiraju euforično.

Puma, crna pantera i druge dvlje mačke tek su neki od primjeraka koji su zalutali ili odlutali, a nakon toga izazvali medijsku pompu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Što tamo radi? Panika na granici s Hrvatskom: Izrazito opasna zvijer uočena u šumi, građanima izdano važno upozorenje

Crna pantera

10. studenog ove godine saznali smo da je u Vojvodini, dakle na samoj granici s Hrvatskom, viđena crna pantera. Nitko ne zna kako se tamo zatekla, ali neki sumnjaju da je možda riječ o onoj koja je ranije pobjegla iz Mađarske. Građanima su lokalne vlasti savjetovale da paze na sebe i bližnje i eventualni susret s divljom zvijeri odmah prijave policiji.

Puma Ilustracija (Foto: Getty Images)

Puma

U 2021. je sjeverno do Koprivnice viđena podravsko-međimurska puma. Veterinari su pretpostavili da ju je netko u Mađarskoj, Sloveniji ili Hrvatskoj držao kao ljubimca, pa je pobjegla. Organizirana je velika potraga u koju su se uključili lovci, pripadnici HGSS-a, policija i mještani. Korišteni su i dronovi, ali puma nije pronađena. Naknadno je slična životinja viđena u Sloveniji. 

U susjednoj zemlji je čak imala i bliski suret s ljudima - prišla im je na samo nekoliko metara, ali nije pokazivala agresivno ponašanje, a onda je i pobjegla.

Kraljevski piton

U kolovozu 2020. iz dvorišta obiteljsko kuće pobjegao je kraljevski piton. Jedno je sigurno, nitko ga ne bi volio sresti u svom susjedstvu, ali ono što je zabrinulo prijatelje životinja bila je dobrobit zmije. Ovaj slučaj iskoristili su kao povod da još jednom upozore kako divlje životinje ne bi ni trebale biti kućni ljubimci.

Pročitajte i ovo Jelen na Cresu - 3 Dežuranje s kamerama Divlje životinje haraju hrvatskim otocima: "Čujemo ih svake večeri i imamo foto safari"

Puma Ilustracija (Foto: Afp)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene