Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postaje li Split žrtva vlastitog uspjeha?

Cijene lete u nebo, stanova gotovo i nema: Mnogi strepe hoće li sutra prespavati u stanu koji su uzeli u najam

Stanovi i turizam u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Stanovi i turizam u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Stanovi i turizam u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stanovi i turizam u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stanovi i turizam u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stanovi i turizam u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Stanovi i turizam u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Stanovi i turizam u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Stanovi i turizam u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Stanovi i turizam u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Stanovi i turizam u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/6 >>
Split bilježi galopirajući turistički rast iz godine u godinu. Međutim, u ljetnim mjesecima dio građana muku muči sa smještajem.

Cijene najma u Splitu lete u nebo, a stanova gotovo i nema.

Pročitajte i ovo Apartmanizacija - 2 Privatni smještaj brzo raste Prijeti li Hrvatskoj over-turizam? Neki gradovi na obali uvode red, a s time se slažu i turisti: "To je dobra odluka" Plan Splita - 1 Apartmanizacija stare jezge Hoće li se Split ugledati na Dubrovnik? "Sve se može regulirati i bez zabrana"

"U odnosu na prošlu godinu ponovno bilježimo dobre rezultate. Za vrijeme festivala Ultra popunjeni smo, a cijene smo korigirali 10 do 15 posto naviše. Isto tako, ponovno postižemo jako dobre rezultate u predsezoni i posezoni", govori voditelj apartmana Marin Mihaljević.

Istodobno, mnogi su se nadali zaradi za Ultru, ali i mjesec dana prije festivala neki su prazni. Na jednoj stranici za rezervacije čak je 485 smještajnih objekata u ovom trenutku slobodno za vrijeme festivala.

Stanovi i turizam u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stanovi i turizam u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr

"Oni apartmani koji su kvalitetni i umjereni u cijeni našli su svoga kupca, dok ima apartmana koji su željeli brzu zaradu, podigli cijene, nadali se brzom okretu prometa i to nisu uspjeli", govori Nataša Bušić iz Županijske komore.

Istodobno, brojni podstanari muku muče sa pronalaskom stana. Agenti za nekretnine poručuju: potražnja je prevelika, stanova malo, a cijene najmova sve veće.

"Jednosobni stanovi se kreću od 300 do 600, a dvosobni i preko tisuću eura", govori agentica za nekretnine Marina Maretić.

Stanovi i turizam u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stanovi i turizam u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Prema podacima turističke zajednice, Split je 2010. imao 7490 kreveta, ne računajući kampove. Ove godine ima čak 28.639 kreveta., od toga 21.259 u privatnom smještaju, odnosno domaćinstvu.

Može li itko kontrolirati divljanje cijena najma stanova?

S jedne strane imamo sjajnu turističku sezonu, mnogi će zaraditi i to je pozitivno. S druge strane, mnogi zbog turizma strepe hoće li sutra prespavati u stanu koji su uzeli u najam.

Stanovi i turizam u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stanovi i turizam u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič o cijeloj je situaciji je razgovarao potpredsjednicom Zajednice obiteljskog turizma Marinom Nimac Kalcina.

Postaje li Split žrtva vlastitog turističkog uspjeha?

Sada smo došli na točku gdje se trebamo svi udružiti da poboljšamo uvjete života. Prije deset ili petnaest godina, da je netko postavio to pitanje, sigurno bi rekli – daj bože da to tako bude. Prema tome, trebamo biti ponosni na ono što smo postigli, što smo postali jedna od svjetskih top-destinacija. Sada kada smo donijeli te financije od svojih turista, trebamo utjecati na lokalne i regionalne vlasti da zajedno stvorimo bolje uvijete života. Oni to ne trebaju gledati kao odgovornost, nego kao priliku da od svoje destinacije stvore jednu od najboljih svjetskih turističkih i destinacija za život.

Može li se kontrolirati divljanje cijena najma?

Mislim da će tržište to samo po sebi regulirati i to se već događa. Isto tako, kada malo bolje pogledate sve druge svjetske destinacije, u centru grada, posebice ako postoji neki UNECO-ov zaštićeni objekt ili su jako popularne plaže, tu nećete naći jeftin najam stanova.

Mnogi ljudi bivaju izbačeni iz stanova zbog nadolazeće sezone. Što možete poručiti takvim obiteljima?

Obiteljima ne mogu poručiti ništa, mogu samo suosjećati s njima. Htjela bih poručiti vlasnicima objekata koji jednostavno moraju shvatiti da se moraju odlučiti – ili se bave turizmom ili najmom stanova. Ne mogu se baviti i jednim i drugim.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene