Mještanima općine Matulji smeća je preko glave. Divlja odlagališta niču iz dana u dan. Sve to zbog novog načina prikupljanja otpada. Lokalne vlasti "bunt" gase čišćenjem, a za neodgovorne mještane pripremaju kazne.

Galerija


Na mjestima gdje su nekad bile kante za smeće, sada je samo smeće. ''Ljudi dolaze u pet ujutro na autobus i samo puste vrećicu i brigo moja pređi na drugoga'', govorio Elio iz Jušića.

Vezani članci Slika nije dostupna U akcijama čišćenja okoliša ove godine sudjelovalo 52.500 volontera

Divlji deponiji odgovor su mještana na novi sustav prikupljanja otpada. Vrećice za odvajanje su dobili, ali kante još ne.

Smeća ima svuda po cesti, koja od Slovenije vodi prema moru, pa ovakvi sramotni prizori dočekuju i turiste.

Sporne bi vrećice uskoro, poručuju iz općine, trebale zamijeniti kante. ''Naručili smo jednu kantu putem fonda, drugu ćemo naručiti početkom iduće godine. Naši građani bi početkom iduće godine trebali dobiti te dvije kante'', govori zamjenik načelnika općine Matulji Bruno Frlan.

U međuvremenu sanirana su dva deponija, a tri još čekaju. ''Sljedeći tjedan ćemo preći u sanaciju i pojačanu kontrolu da vidimo tko to radi i da ih kaznimo. Kazna je 300 kuna'', kaže načelnik općine Mario Ćiković.

Kazne ne prijete Robertu iz Jurdana. U sklopu "pilot projekta" smeće odvaja već 3 godine. ''Možda je pola godine trebalo na privikavanje. Poslije to ide sve normalno, zna se kamo šta ide'', govori Robert.

U tom bi smjeru morala i Hrvatska. Do 2020. godine trebali bi odvajati 50 posto otpada. Sudeći prema otporu građana, ali i brzini uvođenja novih načina gospodarenja otpadom, teško je vjerovati da ćemo u tome uspjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr