Blaženka Divjak (Foto: Pixell)
Blaženka Divjak (Foto: Pixell)

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je poručila da se kurikularna reforma zahuktava, istaknuvši da su stručne skupine obradile primjedbe za 44 od 51 dokumenta.


"Kurikularna reforma se zahuktava, s obzirom da su stručne radne skupine obradile primjedbe za 44 od 51 dokumenta. To znači da su sada u procesu i prijevodi tih dokumenata na engleski jezik i šalju se na međunarodnu recenziju. Za predmete Engleski jezik te Povijest, pored međunarodne recenzije, koristit ćemo i recenzije HAZU-a i nadam se da ćemo do kraja godine dobiti odgovore na recenzije i imati sređene te kurikularne dokumente. Mislim da je to stvarno lijepa vijest", rekla je Divjak novinarima u Saboru gdje članovi Vlade odgovaraju na zastupnička pitanja u sklopu aktualnog prijepodneva.

Drugom lijepom viješću ministrica ističe pronalaženje rješenja za djecu s teškoćama u Centru Vinko Bek. "Imamo tri nova pomoćnika. U dogovoru s udrugama ta je situacija riješena", kazala je.

Ponovila je, na pitanje novinara, da je imenovanje članova Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije u ingerenciji premijera Andreja Plenkovića te da će on članove imenovati uskoro. "Koliko ja znam, premijer će uskoro imenovati PSP, ali to je u njegovoj ingerenciji. A ono za što se ja zalažem, a zalaže se i HNS, da u PSP-u odlučuju ljudi koji su čelnici institucija i tijela koje se spominju kao važni akteri za provedbu Strategije", kazala je te potvrdila da je s premijerom razgovarala o toj temi. "Razgovarali smo o tome i očekujem da će to imenovanje biti uskoro", kazala je ministrica.

U pogledu Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme kazala je kako nju imenuje PSP, odnosno, kako je rekla, "prvo PSP, a onda Ekspertna radna skupina".

Naglašava pritom da stručne radne skupine, njih 51, rade svoj posao, pripremaju dokumente, a Ministarstvo će, dodaje, sukladno zakonskim ovlastima, pripremiti sve za pilot-izvođenje kurikularne reforme u 3 do 5 posto škola za iduću školsku godinu.

Ministrica se ne slaže da zbog toga što još nisu imenovani PSP i Ekspertna radna skupina "sve stoji", ocijenivši da aktivnosti koje se sada provode u Ministarstvu "nije bilo godinama".

"Dapače, mi smo stvarno vrlo proaktivni i sve pripremamo kako bi za iduću godinu educirali nastavnike, uveli obveznu informatiku u 5. i 6. razrede i pilot-projekt kurikularne reforme po vertikali", kaže.

Ističe tako da je u području znanosti pokrenuto 10 centara izvrsnosti u koje je uloženo 360 milijuna kuna, a zaposlit će 101 mladog znanstvenika koji će, ističe, sa svojim obiteljima ostati u Hrvatskoj.

Dodaje i četverogodišnji projekt pomoćnika u nastavi, vrijedan pola milijarde kuna, kao i izmjene i dopune Zakona o strukovnom obrazovanju, koje su u Vladinoj proceduri, a kojima će se, naglašava, omogućiti povlačenje EU novca za centre kompetencije. U dva europska fonda, navodi, za to je predviđeno 800 milijuna kuna, a cilj je da svaka od županija ima najmanje jedan takav centar.

"Ništa ne stoji, a nekad moramo paziti da ne robujemo formi. Bitni su sadržaji, projekti, a forme uvijek stignemo ispuniti", zaključila je ministrica. (Hina)