U odlagalištu Piškornica, ali i oko njega, nije najsjajnija situacija. Direktor koji si je isplaćivao milijunski bonus još uvijek nije vratio novac.

Galerija Podravsko odlagalište Piškornica (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Podravsko odlagalište Piškornica (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Podravsko odlagalište Piškornica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +1 Podravsko odlagalište Piškornica (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Analizom vode dokazano je da je odlagalište zagadilo pitku vodu mještana.

Vezani članci Jama Sovjak - 4 FOTO U ovu jamu je 30 godina odlagan opasni otpad, čeka se sanacija: "Mještani i okoliš moraju biti sigurni tijekom radova" Treći dan štrajka radnika Čistoće gomila se otpad u Zagrebu - 41 Objavljen novi raspored odvoza otpada u Zagrebu: Saznajte koliko su često u vašoj ulici

Podravsko odlagalište otpada priznaje da je u bunarima dvostruko veća koncentracija otrova od normalne.

A normalno bi bilo da je sada smijenjeni direktor podravskog odlagališta Piškornica, milijunski bonus koji si je isplatio, barem zbog srama, uplatio natrag.

„Za sada nemamo saznanja da je bivši direktor vratio bonus. Nažalost je cijela situacija pod kriminalističkim izvidom tako da vam neke detaljnije informacije o tome slučaju ne možemo davati“, kaže Mihaela Juranić iz odjela odnosa s javnošću Piškornice.

Odlagališna voda prodrla u pitku

Nakon otkaza direktoru odlagališta lokalna zajednica našla mu je mnoge zamjerke.

„Riječ je o nebrizi o okolišu, tu se desilo dosta incidenata tipa požara 2016. godine koji su očigledno uništili nepropusni sloj“, kaže Mario Švegović, načelnik općine Koprivnički Ivanec.

U pitku vodu prodrla je odlagališna voda, obogaćena arsenom, fosforom i živom.

„Kupujem vodu jer mi je preskupa da ju uvedem sama“, kaže Božica iz Pustakovca.

U Piškornici svjesni problema

Iz Piškornice poručuju kako su svjesni da postoji problem u vodi te ističu kako u zraku nema odstupanja kad je riječ o plinu i buci.

Na pitanje je li količina smeća koje u Piškornicu dolazi iz četiri županije prevelika, Juranić odgovara kako je na toj lokaciji predviđen budući Regionalni centar za gospodarenje otpadom.

No dok su centar i gospodarenje budući, njihova predviđena količina smeća je sadašnja.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju