U Splitu nikada nisu izgrađeni obećani državni stanovi za iznajmljivanje, a mnoge su obitelji s djecom početak školske godine dočekale tražeći stan Pošto se stanovi tijekom ljeta iznajmljuju turistima, rijetki stanodavci žele iznajmljivati obiteljima.

Galerija


U splitskom naselju Kila izgrađeno je 700 stanova poticane stanogradnje, a u srijedu su se u istom kvartu počeli graditi dom zdravlja i prostorije kotrara. Dok prosječna cijena kvadrata stana u Splitu iznosi preko 2.000 eura, metar četvorni stana u Kili iznosio je 1.100 eura.

Vezani članci Siniša Vuco Vuco ima izborni program: Na čelu Splita će volontirati, a objavio i da bi na proslavu Sv. Duje doveo dva svjetski poznata benda Magla u Splitu - 2 Splićane iznenadila gusta magla, pogledajte kako je jutros izgledao najveći dalmatinski grad

Međutim, početak škole neke obitelji dočekale su u agoniji traženja podstanarstva. U Splitu je poznato da stanodavci izbjegavaju iznajmiti stan obiteljima s djecom, osobito malom. S druge strane, studenti su poželjni podstanari jer ljeti napuštaju stan koji se potom može iznajmiti turistima.

Zbog toga je država svojedobno na velika zvona najavljivala izgradnju državnih stanova za iznajmljivanje. Interes u Splitu bio je golem.

"Javilo se oko 1.700 kandidata za najam programa Put do stana (POS). Najam stana od 70 kvadrata iznosio bi oko 1.000 kuna", rekao je Zoran Ergović iz Udruge POS Nova Kila.

Slavko Čukelj, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, tvrdi da se stanovi za iznajmljivanje nisu gradili zbog političkih razloga.

"Onda su se mijenjale vlade i programi, ali sada se planira novi program POS -a u Splitu", rekao je Čukelj.

Međutim, još se ne zna kako će se zaustaviti vlasnike POS stanova koji po primitku ključeva stanove prodaju za puno veće novce, iznajmljuju ih podstanarima ili čak turistima.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr