Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AFERA ŠNAJDER

Diplomatski rat srbijanskih medija: "Mnogi su upali u mrežu perfidnog Hrvata"

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Afp
Srbijanski mediji i dalje se bave aferom Šnajder. Novosti pišu "kako su mnogi Šnajderovi sugovornici iz svijeta politike, novinarstva i biznisa s vremenom postali svjesni da su upali u mrežu perfidnog Hrvata, ali su mu nastavili dostavljati tražene informacije".

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u Zagrebu u utorak je protjerivanjem Petra Novakovića, savjetnika u srbijanskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, odgovorilo na protjerivanje iz Srbije prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Beogradu Hrvoja Šnajdera.

Srbija je protjerala prvog tajnika, a Hrvatska je uzvratila protjerivanjem savjetnika. Beogradski mediji Šnajdera su proglasili špijunom, odnosno da je vrbovao za rad za hrvatsku službu.

Novosti u srijedu pišu kako je BIA (Bezbednosno informativna agencija) pratila Šnajdera duže od godinu dana te da njihovi operativci imaju videosnimke i audiosnimke njegovih susreta sa srbijanskim političarima, aktivistima, novinarima, a iz toga zaključuju kako se bavio obavještajnim radom. 

Novosti također pišu da se Šnajder na različitim lokacijama u Beogradu sastajao s predstavnicima raznih političkih opcija, a da su fokus njegova interesa bile predizborne aktivnosti u Srbiji, domaća stranačka politika, kosovsko pitanje, odnosi Srbije s Rusijom i Kinom, ekonomske prilike i stanje u vojnom sektoru.

Novosti su zaključile i kako su mnogi Šnajderovi sugovornici iz svijeta politike, novinarstva, biznisa, NVO-a, "s vremenom postali svjesni da su upali u mrežu perfidnog Hrvata, ali su mu nastavili dostavljati tražene informacije".

Najčešće su to bili dokumenti ili podaci pohranjeni na fleš memorijama, a on je raspolagao i zavidnim budžetom, pa se provjerava je li pojedincima "plaćao za saznanja koja su mu iznosili kao na tacni".

Podsjećaju da je Hrvoje Šnajder 2017. službovao na Kosovu "gdje hrvatske obavještajne strukture imaju jako uporište. Njihove veze s establišmentom lažne države armirane su još tijekom zločinačkog progona srpskog stanovništva iz Krajine 1995, u kojima su sudjelovali i Agim Čeku i Rahim Ademi. Zagreb je slao svoje instruktore da obučavaju pripadnike takozvane vojske Kosova, a nedavno je taj obavještajno-sigurnosni ortakluk dobio i političku nadgradnju kada je hrvatski predsjednik Zoran Milanović za govornicom u UN-u javno obećao da će pomoći da tzv. Kosovo postane članica te međunarodne organizacije", pišu. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Stigao komentar predsjednika Milanović reagirao na protjerivanje hrvatskog diplomata iz Beograda: "On je radio svoj posao. U Srbiji su stalno izbori"

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije (MSP) u ponedjeljak je nepoželjnom osobom proglasilo prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je "grubo izišao iz okvira diplomatskih normi", kako je priopćio srbijanski MSP, a provladini srbijanski mediji navode da je protjeran zbog špijuniranja.

U Srbiji se u prosincu održavaju parlamentarni izbori i mnogi najnoviji diplomatski rat s Hrvatskom povezuju s izborima, koji bi trebali mobilizirati glasače. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene