Obavijesti Video Pretražite Navigacija

DIP odbio SDP-ov prigovor na ponavljanje izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno izborno povjerenstvo odbacilo je, kao neosnovan, prigovor SDP-a na odluku izbornog povjerenstva koje je na biračkom mjestu br. 1 u Negoslavcima poništilo izbore samo za srpsku nacionalnu manjinu, a ne i za stranačke liste u 5. izbornoj jedinici.

SDP u svom prigovoru ističe da je na biračkom mjestu br 1, Osnovna škola 'Negoslavci', trebalo poništiti i glasovanje za kandidata srpske nacionalne manjine za zastupnika u Hrvatskom saboru (12. izborna jedinica) i glasovanje za izborne liste 5. izborne jedinice, te ponoviti i jedno i drugo.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić, Možemo! Parlamentarni izbori 2024. Benčić: ''Bit ćemo brana tome da desnica uđe u Vladu'' DIP ponovljeno upozorenje Kršenje izborne šutnje: Letci pojedinih stranaka u poštanskim sandučićima i pod brisačima automobila

DIP navodi kako je utvrđeno da je na tom biračkom mjestu za
kandidata srpske nacionalne manjine u 12. izbornoj jedinici glasovalo 187 birača, a u kutiji je bilo 188 listića.

Rješenje o ponavljanju glasovanja na tom biračkom mjestu samo za pripadnike srpske nacionalne manjine je zakonito jer u radu toga biračkog odbora, osim u odnosu na izbor zastupnika u 12. izbornoj jedinici, nisu utvrđene druge nepravilnosti, navodi DIP.

Izbori u svakoj izbornoj jedinici su samostalni i zato moguća
pogrješka biračkog odbora u jednoj izbornoj jedinici nema nikakva pravnog utjecaja na izborne rezultate u drugoj izbornoj jedinici (u ovom slučaju 5.), koji su, kako je utvrđeno, zakonito provedeni.

Mogućnost da birači biraju hoće li glasovati za kandidata manjine ili za stranačku listu postojala je samo 25. studenog. Nakon što su ti izbori za izborne liste 5. izborne jedinice zakonito provedeni i
završeni, više nema zakonske osnove da pripadnici nacionalne manjine optiraju za glasovanje za izborne liste, navodi DIP.

Na ponovljenim izborima na biračkom mjestu br. 1 u Negoslavcima moći će glasovati samo pripadnici srpske nacionalne manjine koji su na izborima 25. studenog pristupili izborima i glasovali za srpsku nacionalnu manjinu i birači te manjine koji tada nisu pristupili izborima, navodi DIP u rješenju.

Izborno povjerenstvo 12. izborne jedinice (koje je i donijelo odluke da izbore u 12. izbornoj jedinici provode birački odbori imenovani za provedbu izbora u izbornim jedinicama I. do X.) poništilo je glasovanje samo na tom biračkom mjestu samo za izbor zastupnika za kandidate srpske nacionalne manjine, raspustilo je birački odbor i odredilo ponavljanje samo tog glasovanja i to je rješenje zakonito, kaže se u rješenju DIP-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene