Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KBC ima rezervni plan

Dio splitskih liječnika odbio raditi dulje od 48 sati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelju splitskog KBC-a danas je stiglo 168 potpisa liječnika koji su otkazali rad duži od 48 sati na tjedan. To bi uskoro moglo dovesti do izvanrednih uvjeta u tom KBC-u.

Ravnatelj splitskog Kliničkog bolničkog centra (KBC) dr. Kolja Poljak dobio je danas od povjerenika sindikata liječnika tog centra dr. Bože Bote 168 potpisa liječnika koji otkazuju pristanak na rad duži od 48 sati na tjedan, no ne nastupaju izvanredni uvjeti jer, kako ističe ravnatelj, do primjene treba proći zakonski rok od mjesec dana.

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje" Prosvjed liječnika Kako izbjeći isti scenarij Liječnici su dosad triput bili u štrajku, pogledajte kako je to završilo: Hoće li pokušati i četvrti put i što je sada drugačije?

>> Ministar Ostojić i sindikati u zdravstvu dogovorili nastavak pregovora

'Riječ je o potpisima manje od jedne trećine liječnika, njih 29 posto. Bolnica, unatoč svemu, uvijek ima svoj rezervni plan i u slučaju da liječnici koji su potpisali taj dokument inzistiraju na otkazu dragovoljnog pristanka na rad duži od 48 sati na tjedan, mi primjenjujemo rezervni plan. Ovome trebam dodati kako bi se onda to sve počelo primjenjivati od 1. rujna, a uz to su dežurstva već podijeljena', rekao je za Hinu ravnatelj Poljak.

Pravo je liječnika da i tako reagiraju, rekao je i dodao kako vjeruje u svoje kolege i kako pacijenti ni u kojem slučaju zbog toga neće biti zapostavljeni.

Onim liječnicima koji odbiju dati pisani pristanak radno vrijeme ne može biti duže od 48 sati na tjedan.

Pregovori sindikata o novom kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva, koji su počeli prijepodne u Ministarstvu zdravlja, prekinuti su rano poslijepodne jer se dva od tri sindikata žele savjetovati sa sindikalnim tijelima o tome koliko pregovori mogu trajati.

Predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je da je sedamdeset posto liječnika povuklo suglasnost na prekovremeni rad i da će se taj postotak povratkom liječnika s godišnjih odmora povećati na 80 posto.

Prijašnji kolektivni ugovor iz 2011. godine sudski je proglašen ništetnim. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene