Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Milijarda ustaje'

Diljem Hrvatske kreće plesni 'ustanak' protiv nasilja nad ženama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U veliku globalnu akciju 'Milijarda ustaje' protiv nasilja nad ženama uključit će se i hrvatski građani. Središnji će događaj biti u Zagrebu, a akciji će se pridružiti i u ostalim gradovima Lijepe naše.

U Hrvatskoj prosječno svakih 15 minuta jedna žena bude zlostavljana, a njih čak 80 posto zlostavljača nikada ne prijavi. Svake godine policija evidentira između 15 i 22.000 žrtava obiteljskog nasilja, od čega su najmanje dvije trećine žene.

Pročitajte i ovo Ubijeni Katie Higton i Steven Harnett stravična ubojstva u Engleskoj Monstrum ubio bivšu partnericu, masakrirao njezina dečka i silovao još jednu ženu pred djecom: "Romeo i Julija sada mogu zajedno umrijeti" Nasilje u školi, ilustracija Priveden je Tukao ju je mjesecima, a kad se pristala naći s njim na kavi, uslijedio je najveći horor

Građani Zagreba danas će se plesnim protestom pridružiti dosad najvećoj globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama 'Milijarda ustaje' ('One billion rising'), nazvanoj po broju zlostavljanih žena u svijetu. Tom programu nazočit će i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je jedan od članova Mreže utjecajnih muškaraca posvećene borbi protiv nasilja nad ženama, koju je osnovao glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

>> Svakih 15 minuta u Hrvatskoj zlostavljana je jedna žena!

'Plesni ustanak' organiziraju Centar za ženske studije Zagreb, Centar za žene žrtve rata, K-zona, Ženska soba, Savez udruga osoba s invaliditetom Hrvatske i agencije Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj, a kampanji će se priključiti brojne osobe iz javnog života.

Kampanja 'Milijarda ustaje' odvijat će se simultano u više od 150 zemalja, a u Hrvatskoj će se plesom 'protestirati' u Zagrebu, Splitu, Slavonskom Brodu, Zadru, Krapini, Šibeniku, Čakovcu, Sisku, Kutini, Puli, Križevcima, Slatini, Karlovcu, Virovitici i Koprivnici. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene