Obavijesti Video Pretražite Navigacija
80 posto ne prijavi zlostavljača

Svakih 15 minuta u Hrvatskoj zlostavljana je jedna žena!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
80 posto žena nikad ne prijavi zlostavljača. Ovih dana obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Hrvatska se ne može pohvaliti dobrom statistikom. U posljednje dvije godine zamijećen je porast obiteljskog nasilja.

Obiteljsko nasilje događa se unutar četiri zida, a unutar četiri zida i ostaje. Žene godinama ne prijavljuju svoga zlostavljača. 'Jako me bilo stid. I djece, a pogotovo okoline. To sam tajila', kaže žrtva obiteljskog nasilja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISTRAGA U TIJEKU Policija objavila detalje ubojstva u Puli. U tijeku potraga za ubojicom Policija u Dugavama OBITELJSKO NASILJE Zatočio bivšu suprugu i djecu: Policija ga tereti za još dva nedjela

Ta je žena četrdeset godina tajila i trpjela nasilje. Danas je u sigurnoj kući. 'Rekla sam dosta. Kako sam došla u ovu kuću prije mjesec dana stekla sam samopouzdanje. Stekla sam sve ono što nisam imala 40 godina', kaže.

Nakon godine provedene u sigurnoj kući Jasmina je hrabro izašla na ulicu. Glasna je u borbi protiv nasilja nad ženama. 'Svakoj ženi je teško da se oporavi, samim tim što je zlostavljana. Ali ja sam prije godinu dana bila jako nesretna, a sad sam nasmijana', kaže Jasmina Katunar.

>> Recimo zajedno 'Stop maltretiranju'!

Ekonomska ovisnost o zlostavljaču glavni je razlog zbog kojeg žene skrivaju nasilje. 'Nekakva naša statistika, prosjek, govori da je trpljenje nekih sedam godina, prije no što žena odluči ili neka druga osoba odluči nešto poduzeti', kaže Sanja Živković iz Odjela prevencije PU osječko-baranjske.

Često zlostavljane žene ne znaju komu se obratiti za pomoć. 'Može se direktno udruzi javiti, direktno skloništu, a može se javiti Centru za socijalnu skrb', kaže Ivana Sučić iz sigurne kuće B.a.b.e.

'Bilo koja osoba koja zna da se u nekoj obitelji dogodi nasilje, dužna ga je prijaviti', kaže Dubravka Petrović iz Skloništa za žrve obiteljskog nasilja. Žrtvi je najteže prijaviti nasilnika. 'Svjesna sam da sam to trebala napraviti prije 30 godina, ali mogu reći da nikad nije kasno', kaže žrtva. Svatko ima pravo na život bez nasilja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene