Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mišljenje stručnjaka

Dijabetičarske udruge: Ne treba paničariti zbog Avandie

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski stručnjaci za dijabetes smatraju da pacijenti sa šećernom bolešću ne trebaju biti uznemireni zbog događanja u SAD-u oko korištenja lijeka Avandia, jer se lijek u Hrvatskoj izdaje prema točnim uputama, a to znači da ga liječnici ne smiju propisivati bolesnicima za koje se utvrdi da imaju povećani rizik od zatajenja srca.

'Mislim da je dignuta prevelika panika u javnosti zbog čega su bolesnici uznemireni', rekao je na konferenciji za novinare u Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga voditelj centra za dijabetes u KBC-u Zagreb prof. Izet Aganović. Ističe da su u Hrvatskoj dosad zabilježene svega četiri nuspojave lijeka, ali ni jedna bila nije povezana sa zatajenjem srca, a liječnici su upoznati s tim da Avandiu ne smiju davati bolesnicima s bilo kakvim srčanim rizikom. Predsjednik saveza dijabetičkih udruga Davor Bučević rekao je da je savez, potaknut velikim brojem upita svojih članova, želio upoznati javnost sa stavovima medicinske struke oko tableta za kontrolu šećerne bolesti koje uzima oko 4.500 dijabetičara u Hrvatskoj. U savezu procjenjuju da od dijabetesa boluje oko 200 tisuća ljudi, te da još njih oko 80 tisuća ne zna da ima bolest.

Pročitajte i ovo Ozempic, lijek za dijabetičare Trend pokrenule zvijezde Dijabetičari ljutiti - vlada nestašica lijeka jer ga neki koriste za mršavljenje: "Smatraju da su zakinuti" Dijabetes, ilustracija pred povjerenstvom HZZO će ponovno odlučivati o lijeku koji dijabetičarima spašava život: Peticiju potpisalo 50 tisuća ljudi

>> GlaxoSmithKline: Avandia je siguran lijek

Voditeljica centra za dijabetes u KB Sestara milosrdnica prof. Vanja Zjačić Rotkvić ističe kako su i hrvatski bolesnici sudjelovali u velikim svjetskim kliničkim ispitivanjima lijeka te da kod njih nije utvrđena pojačana učestalost zatajenja srca. No, sva regulatorna tijela, i američka i europska, preporučuju liječnicima oprez kada se radi o šećerašima sa srčanim rizikom. Prof. Zjačić navodi da se u Hrvatskoj Avandia daje kao drugi ili treći lijek za kontrolu bolesti u bolesnika koji nisu na inzulinu. Glasnogovornica Agencije za lijekove Andrijana Ilić Matinac istaknula je da je prije dvije godine u uputu o korištenju lijeka uneseno da se lijek ne smije propisivati osobama sa šećernom bolesti kod kojih postoji povećani rizik od zatajenja srca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene