Ilustracija
Ilustracija Foto: MUP

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prije nekoliko dana najavio je kako su "iza nas vremena u kojima je MUP bio jedina institucija koja je izdavala osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole". Za to bi u budućnosti mogla biti licencirana Fina, koja ima razgranatu mrežu poslovnica diljem Hrvatske.


Posljednjih nekoliko godina osobne iskaznice dolaze s ugrađenim čipom na koji će se moći implementirani nove usluge pa bi u budućnosti na jednoj iskaznici moglo biti više dokumenata poput osobne i zdravstvene iskaznice, pa i vozačke dozvole. 

Vezani članci Pismo, ilustracija Ekskluzivni dokaz pokušaja uništenja: Kako se država obračunava s neovisnim medijima Slika nije dostupna Nestali otisci prstiju Ratka Mladića

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, prva od usluga koja bi se mogla spojiti na osobnu je zdravstvena iskaznica. 

Ministar Davor Božinović prije nekoliko dana najavio je kako MUP više neće biti jedina institucija koja izdaje takve dokumente. 

"Spremni smo dio tog posla prepustiti tijelima lokalne samouprave ili pravnim osobama s javnim ovlastima, kao što se vrlo uspješnim pokazalo rješavanje izdavanja prometnih dozvola u stanicama za tehnički pregled. Smatram da bi u nadležnosti MUP-a trebali ostati tek primitak u državljanstvo, dozvole za oružje i reguliranje boravka stranih državljana", rekao je u razgovoru za Hinu, a Jutarnji sad prenosi kako će se u sklopu digitalizacije dokumenata osobna i zdravstvena iskaznica spojiti.