Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Die Welt tvrdi

'Turska ima u Njemačkoj 6.000 agenata, provode 'nevjerojatno tajne aktivnosti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojska 'turskih agenata' veća od Stasija, tajne službe Istočne Njemačke, prijeti turskoj dijaspori u Njemačkoj, a njihovo navodno postojanje izaziva kontroverze oko obavještajne suradnje između zemalja, kazao je jedan njemački dužnosnik.

Turska obavještajna služba MIT ima mrežu od oko 6.000 agenata, koje podržava 500-tinjak ljudi turskog porijekla i aktivni su diljem Njemačke, rekao je neimenovani visoki državni dužnosnik koji se bavi sigurnosnim pitanjima za Die Welt, a prenose svjetski mediji.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Slika nije dostupna Neprihvatljive aktivnosti ''Turske tajne službe špijuniraju osobe koje žive u Njemačkoj''

'To više ne ide u prikupljanje podataka, dolazi do ugnjetavanja od strane obavještajne agencije', prokomentirao je Erich Schmidt-Eenboom, šef njemačkog Instituta za istraživanje politike mira (FF) i stručnjak za sigurnost. 'Čak ni DDR-ov Stasi nije uspio izgraditi tako veliku vojsku agenata u Saveznoj Republici Njemačkoj'.

Izvješće je objavljeno u vrijeme kada neki dužnosnici u Berlinu govore da turski agenti nisu samo 'u službi tlačenja' lokalnih zagovornika samoprognanog klerika Fethullaha Gulena te da je suradnja njemačkih tajnih službi s turskim obavještajcima vrlo kontroverzna.

'MIT u Njemačkoj provodi 'nevjerojatno tajne aktivnosti', rekao je Hans-Christian Stroebele, zastupnik Zelene stranke u Bundestagu te dodao kako njemačka obavještajna služba BND i policija moraju provjeriti svoju suradnju s Turskom 'ili bi se mogli suočiti s opasnošću da budu uvučeni u kaznena djela provedena od strane Turaka.

Clemens Binninger, predsjednik njemačkog parlamentarnog povjerenstva, dodao je kako 'nedavni događaji u Turskoj imaju utjecaj ne samo na sigurnosnu situaciju, već i na suradnju između obavještajnih službi.

Odnosi Njemačke i Turske pogoršali su se tijekom 2015. godine, na vrhuncu migrantske krize, no postali su posebno napeti nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj prošlog mjeseca. Dok Ankara optužuje Gulenove pristaša za planiranje državnog udara, EU optužuje Tursku za kršenje ljudskih prava i progon onih koji se protive politici predsjednika Recepa Tayipa Erdogana.

Ubrzo nakon pokušaja udara, neke turske organizacije u Europi koje su se svrstale na Gulenovu stranu, na meti su kampanje zastrašivanja, navodno namještenog od strane Erdoganovih pristaša.

'Mnogi od nas su primili prijetnje smrću', rekao je Ercan Karakoyun, šef Zaklade za dijalog i obrazovanje u Berlinu, jedan od glavnih Gulenovih istomišljenika u Europi za list Politico. 'Prijavio sam policiji 6 prijetnji smrću i znam mnoge ljude koji su to isto učinili'. 

On tvrdi kako je dvojici članova njegove organizacije zaprijetio lokalni čelnik Unije europskih turskih demokrata (UETD), ogranka Erdoganove stranke. On je navodno na Twitteru napisao: ' Kako se usuđujete izaći na ulicu? Za vas ni smrt neće biti lagana'. 

Prema nedavnom izvješću u Suddeutsche Zeitunga - škole, skloništa i druge ustanove za koje se smatra da imaju veze s Gulenovim pokretom, bile su napadnute diljem Njemačke. 

Neke grupe na društvenim su mrežama objavile 'listu za bojkot' koja uključuje imena restorana i trgovina koji su navodno u vlasništvu Gulenovih pristaša. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene