Nevrijeme u Rijeci poplavilo ulice - 3
Nevrijeme u Rijeci poplavilo ulice - 3 Foto: Horan Kovacic/Pixsell

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je u petak posebno upozorenje zbog obilnih oborina koje se očekuju predstojećeg vikenda, a koje mogu izazvati lokalne urbane i bujične poplave.


U noći na petak, 9. prosinca, prognozirane su intenzivne i obilne oborine na području srednjeg Jadrana i njegove unutrašnjosti pa DHMZ upozorava na moguću lokalnu pojava bujičnih i urbanih poplava na navedenim područjima.

Tijekom jutra i prijepodneva u petak se nastavlja intenzivna i obilna oborinska epizoda na predjelu sjevernog Jadrana, širem području Rijeke i Gorskom kotaru. Kasnije tijekom petka intenzivna i obilna oborina može se očekivati na području gotovo cijelog Jadrana, njegovog zaleđa, Gorskog kotara i Like, što posljedično može izazvati lokalne urbane i bujične poplave, te poplavljivanja krških polja na tim područjima.

DHMZ posebno ističe područje Rijeke i šire okolice sa zaleđem gdje se mogu očekivati iznimno velike količine oborina.

Pljusak u Rijeci - 2 Narančasti Meteolarm za jedan dio Hrvatske, a stižu i niske temperature: Detalje donosi meteorolog Darijo Brzoja

Na Jadranu će biti vjetrovito uz jako, ponegdje i olujno jugo koje će već potkraj subote okretati na buru, prvo na sjevernom dijelu, dodaje DHMZ.

Također potkraj subote i u noći na nedjelju počet će pritjecati i znatno hladniji zrak pa će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg te se do nedjelje navečer očekuje i stvaranje znatnijeg snježnog pokrivača, ponajprije u gorju (vrlo vjerojatno i više od 20 cm).

Portugal, poplava "Apeliramo na ljude da ne napuštaju svoje domove": Poplavljene ulice, bolnice, kazališta, zatvorene ceste, tuneli...

Snijega će, dodaje DHMZ, prolazno biti i u nizinama, ponajviše središnje i istočne Hrvatske, ponegdje moguće i uz stvaranje snježnog pokrivača.

DHMZ upozorava i na prognozirani porast vodostaja rijeka, kojima će se zbog dosadašnje akumulirane količine oborine povećati dotoci, osim na ranije spomenutom području, i u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj odnosno na slivu Save i jadranskim rijekama.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju