Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stiže ciklona

DHMZ izdao upozorenje: Tijekom vikenda kontinentalnoj Hrvatskoj prijeti opasnost od bujičnih i urbanih poplava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sljedećih nekoliko dana možemo očekivati svježije vrijeme i kišu, a Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za poplave nadolazeći vikend. Nakon što je velike probleme izazvala u Njemačkoj i Belgiji, ciklona slabi i polako se spušta prema Hrvatskoj.

"Zbog prognoziranih obilnih oborina tijekom vikenda 17. i 18. srpnja 2021., a naročito tijekom subote na području Gorskog kotara, Like te ostalog dijela kontinentalne Hrvatske postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava. Uz nagli porast vodostaja neki bi vodotoci mogli dosegnuti mjere obrane od poplava, npr. Bregana, Sutla", upozorili su iz hidrološkog sektora DHMZ-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raste broj žrtava VIDEO U Njemačkoj 100.000 ljudi bez struje, u Nizozemskoj tisuće evakuiranih

Meteorologinja Ana Bago Tomac u Dnevniku Nove TV najavila je da će najviše kiše padati u sjeverozapadnom dijelu unutrašnjosti, gorskim krajevima i na sjevernom Jadranu, a osim pljuskova bit će i vjetrovito. Na Jadranu će puhati jaka bura, a u unutrašnjosti sjeverac.

Ciklona koja slabi i polako se spušta prema Hrvatskoj izazvala je velike probleme u Njemačkoj i Belgiji.

Za danas žuto upozorenje Meteoalarma

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 16. srpnja žuto upozorenje za Osječku regiju, Kvarner i Kvarnerić te za područje Velebitskog kanala, javlja Stožer civilne zaštite.

U Osječkoj regiji lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i obilnija oborina. Vjerojatnost grmljavine je do 60 %.

Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Na području Kvarner i Kvarnerića mogući su udari vjetra od 35 do 40 čvorova (65-75 km/h), a na području Velebitskog kanala od 35 do 45 čvorova (65-85 km/h).

Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra, 17. srpnja žuto upozorenje za veći dio Hrvatske.

U većem dijelu zemlje umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom te lokalno obilnom oborinom. U Dalmaciji promjenjivo, lokalno uz malo kiše ili poneki pljusak. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, uz nestabilnosti lokalno pojačan. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, drugdje sjeverozapadni i zapadni vjetar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Užasna tragedija Bujica odnijela živote 12 osoba s intelektualnim teškoćama: "Čekali su evakuaciju kad je naišao val, nismo im mogli pomoći"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene