Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obitelji djevojaka i mladića uvjerene su da im je ispran mozak. U Siriju je otišlo pet muškaraca i četiri djevojke.


Devet britanskih studenata medicine otputovalo je u Siriju gdje rade u bolnicama koje su na područjima pod kontrolom Islamske države. Četiri žene i pet muškaraca u zemlju su ušli prošli tjedan, a svoje planove tajili su od članova obitelji.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) MUP se oglasio zbog kažnjavanja liječnice drogiranog vozača: Tražili je njegov karton na uvid, ona odbila Nesreća na ulazu kod Sv. Helene (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Za nesreću na Svetoj Heleni zasad kažnjena samo – liječnica. KoHOM traži periodične preglede vozača

'Pretpostavljamo da su trenutno u Tel Abyadu koji je pod kontrolom ISIS-a', rekao je turski poltičar Mehmet Al Ediboglu. Riječ je o području na kojem borbe bijesne pa je medicinska pomoć itekako potrebna, piše Daily Mail.

'Nemojmo zaboraviti činjenicu da su oni liječnici, otišli su tamo pomagati, a ne boriti se. Dakle, ovaj je slučaj malo drugačiji', rekao je Ediboglu koji je upoznao i članove obitelji studenata koji su uvjereni da su mladi Britanci prevareni te da im je ispran mozak.

IS objavio popis 100 američkih vojnika 'koje treba ubiti'

Devetero mladih je u kasnim tinejdžerskim ili ranim dvadesetim godinama. Svi su podrijetlom iz Sudana i studiraju na medicinskom fakultetu u Khartoumu. Iako rođeni i odrasli u Engleskoj, poslani su u Sudan na medicinski fakultet. Skupina je 13. ožujka odletjela u Istanbul, a idući dan su busom otputovali do sirijske granice.

Obitelji su upoznate sa situacijom kada je jedna od studentnica, 19-godišnja Lena Maumoon Abdulqadir poslala poruku sestri u kojoj je napisala da želi volontirati i pomoći ranjenin Sirijcima.

Stvoren savez iz noćne more! Islamska država ih je prihvatila

Njezin otac je odjurio u Tursku. 'Živjela je u zemlji u kojoj posvuda trebaju liječnike. Zašto bi išla volontirati u Siriju', zapitao se.

Ukoliko se vrate u Veliku Britaniju skupina se neće automatski suočiti s progonom, ali morat će dokazati da se nisu borili na strani Islamske države.

Britanske vlasti savjetuju stanovnicima da ne putuju u Siriju i dijelove Iraka. Svatko tko otputuje u ta područja, čak i iz humanitarnih razloga, stavlja se u opasnost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook