Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločin u Vukovaru

Devet godina za ubojstvo četiri osobe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši zamjenik zapovjednika TO Vukovara Stanko Vujanović osuđen je na devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva četiriju i ranjavanja jedne osobe rujna 1991. u podrumu kuće obitelji Sever u Vukovaru.

U obrazloženju presude navedeno je kako je Vujanović (49) kriv jer je 14. rujna 1991. počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva kada je zajedno s nepoznatim naoružanim muškarcem ubio Ivana Severa i Adama Luketića, dok su Ruža Luketić i Marija Kotreba podlegle ozljedama od eksplozije bombi koju je bacila ta nepoznata osoba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Policajci pronašli muškarca bez penisa: Ležao je u nesvijesti Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

>> Zločincu s Ovčare kazna smanjena za pet godina

Tom prilikom lakše tjelesne ozljede zadobila je Blaženka Sever, koja je nakon izricanja presude Vujanoviću upućena da u parničnom postupku može tražiti odštetu. Vujanoviću je uzeta u obzir ranija presuda od 20 godina zatvora za zločin na Ovčari tako da će služiti jedinstvenu kaznu u trajanju od 20 godina. U završnoj riječi zamjenik tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević prethodno je naveo kako je u postupku dokazana krivica optuženog te da se izjave svjedoka praktički poklapaju s navodima u optužnici, zatraživši da optuženi bude proglašen krivim i osuđen po zakonu.

Vujanović osporio iskaz svjedokinje

Knežević je također precizirao optužnicu tako da je Vujanović u vrijeme počinjenog zločina bio pripadnik TO Petrova Gora u sastavu sremskomitrovačke brigade JNA. Branitelj Vujanovića osporio je vrijednost iskaza svjedokinje Sever, navevši kako je ona bila ozlijeđena i pod traumom te dodao kako sud to ne može prihvatiti, dok je Vujanović u završnom obraćanju sudu izrazio uvjerenost da je svjedokinja nastradala nesretnim slučajem tijekom borbi te izrazio očekivanje da će biti oslobođen optužbi.

U završetku dokaznog postupka danas je ispitan ondašnji zapovjednik odreda "Petrova gora" Dušan Jakšić. On je naveo kako je Vujanović bio u sastavu te postrojbe koja je od 2. svibnja 1991. djelovala samostalno te od 14. rujna 1991. djelovala kao TO Petrova Gora u sastavu sremskomitrovačke brigade JNA. Blaženka Sever je svjedočeći početkom rujna Vujanovića izravno označila kao počinitelja ratnog zločina za koji je osuđen. Suđenje Vujanoviću u ovom predmetu započelo je 20. svibnja 2010.

Prizivni sud u Beogradu 14. rujna 2010. potvrdio je prvostupanjusku presudu kojom je Vujanović osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za ratni zločin protiv najmanje 193 hrvatskih ratnih zarobljenika na Ovčari kod Vukovara.(HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene