Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Dnevnik Nove TV

Debeljak u zadnji čas odblokirao račune Brodosplita: Svi se pitaju otkud mu sredstva

Aktualno Galerija Brodosplit, ilustracija - 5 Brodosplit, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Brodosplit, ilustracija - 2 Brodosplit, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Brodosplit, ilustracija - 3 Brodosplit, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Brodosplit, ilustracija - 4 Brodosplit, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Brodosplit, ilustracija - 1 Galerija 1/5 >>
Brodosplit je iznenadnom financijskom injekcijom u posljednjem trenutku izbjegao stečaj. Koja je pozadina ove poslovne drame, doznao je za Dnevnik Nove TV Marko Biočina.

Bilo je to spas u zadnji čas. Voda je već prodirala u palubu, trup se nakrivio, ali potop Brodosplita ipak je izbjegnut.

Manje od dvadeset i četiri sata prije nego što će najveće hrvatsko brodogradilište završiti u stečaju vlasnik Tomislav Debeljak uspio je skupiti novac i odblokirati račune. Ono što sada sve zanima je: otkud mu sredstva?

U Debeljakovoj DIV grupi tvrde da je skidanje blokade računa tek je prvi korak u refinanciranju uz pomoć međunarodnog fonda. Fond će dati novac, a zauzvrat staviti hipoteku na najveći svjetski jedrenjak i ostale brodove u Brodosplitovoj floti.

"To će se desiti u sljedećih nekoliko dana nakon čega, odnosno paralelno s čim provest će se financiranje dva projekta, odnosno dovršetka dva broda koja se trenutno nalaze u Brodosplitu", rekao je Darko Pappo, član Uprave DIV Grupe.

Radi se o polarnom i duž obalnom kruzeru. Njihovim dovršetkom škver bi malo napunio blagajnu i otplatio državno jamstvo od 32 milijuna eura. No, tko će te brodove napraviti? Puno radnika je otišlo jer nisu dobivali plaću. Sad opravdano pitaju zašto račun nije deblokiran ranije?

"S obzirom da se radi o VTB banci koja je pod sankcijama, cijeli taj posao nije samo komercijalno, pregovarački zahtjevan, već je i globalno politički s obzirom da su se tu zahtijevale nužne dozvole regulatora američkih i engleskih i Europske unije i to je sve dugo trajalo", objašnjava Pappo.

Za mnoge očito predugo. Sindikati su sumnjičavi prema novom početku Brodosplita, ali pred kamere ne žele. Kao ni predstavnici državnih institucija zaduženih za brodogradnju. Ima li škver budućnosti u takvom okruženju nepovjerenja? Pappo je optimističan. "Mi se radujemo novom početku koji će biti dimenzioniran onoliko koliko mi kao Brodosplit, odnosno DIV grupa u cjelini, bude mogla osigurati resurse", kaže.

Resursi potrebni za deblokadu računa su očito osigurani, no za povratak povjerenja radnika, kooperanata i javnosti Brodosplitu će najpotrebniji biti onaj resurs kojeg ima najmanje. A to je vrijeme.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene