Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoka debata na Dnevnik.hr

Blagonić: Znate li da je 80 posto gay zajednice bilo žrtvom nasilja? Markić: To je propaganda koju zloupotrebljavate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik.hr organizirao je i drugu debatu uoči predstojećeg referenduma. U ustavnoj definiciji braka raspravljali su Željka Markić i Sandi Blagonić.

U debati su pljuštale prozivke na sve strane. I Željka Markić i Sandi Blagonić imali su štošta za reći o drugoj strani, no prvo su se izjasnili o tome što za njih predstavlja nadolazeći referendum. 'Nedjelja je prilika da svatko bude bolji čovjek i bolji kršćanin tako da će živjeti i pustiti druge da žive', rekao je Sandi Blagonić iz inicijative 'Građani glasuju protiv'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''dno dna diskriminacije'' Forum žena SDP-a: ''Željka Markić zagazila na teren na kojem su počivali zasadi nacizma'' Slika nije dostupna Nakon oslobađajuće presude Bandiću Udruga U ime obitelji: ''USKOK četiri godine vodi politički proces na račun građana''

'Pitanje kako će građani odlučiti o definiciji braka ni na koji način nikoga ne diskriminira i ne ugrožava niti muškarca niti ženu', stav je Željke Markić iz inicijative 'U ime obitelji'.

No, koji su zapravo pravi problemi? 'Pravi problemi hrvatskih obitelji su bračne nevjere, obiteljsko nasilje i manjak komunikacije', smatra Blagonić. 'Hrvatska ima niz problema, a ovo je prvi korak da se stvari postave na pravi način', smatra pak Markić.

A dotaknuli su se i pitanja je li Hrvatska homofobno društvo. 'Znate li da je 80 posto gay zajednice bilo žrtvom nasilja u Hrvatskoj? Je li takvo društvo homofobno?', pitao je Blagonić Željku Markić. 'Prema podacima iz popisa stanovništva u Hrvatskoj postoji 70 parova koje žive u istospolnoj zajednici. Ako takvih parova ima 70 vi meni želite reći da je njih 65 bilo izloženo nekoj vrsti nasilja? To je propaganda koju zloupotrebljavate', odgovorila mu je Markić.

Blagonić pak vjeruje kako sve ovo neće stati na ustavnoj definiciji braka. 'Bez obzira na veličinu zajednice, vi želite nametnuti vaše stavove. Danas su to gay parovi, sutra će biti umjetna oplodnja, nakon toga abortus', smatra Blagonić.

ŽESTOKA DEBATA Blagonić: Vi nabacite smiješak i manipulirate; Markić: Je l' ja ovdje moram slušati kako me vrijeđa?

Željka Markić osvrnula se i na Zakon o registriranom partnerstvu. Smatra ga problematičnim. 'On donosi niz zabrinjavajućih elemenata. Jedan od njih je i da lezbijski parovi mogu in vitro dobiti dijete. Ja očekujem da će ova vlast jako dobro razmisliti i vidjeti što će građani odlučiti na ovom referendumu', rekla je Markić.

Blagonić smatra da se, u slučaju da opcija 'ZA' prođe na referendumu, neće puno toga promijeniti. 'Rezultat svega je da se baci 49 milijuna kuna u vjetar', smatra Blagonić.

Željka Markić imala je zamjerke i na praksu u nekim europskim zemljama. 'Postoje slikovnice u kojima se govori ne da su se zaljubili princ i princeza, već dva princa. Od rane dobi se djeci širi ideologija. Naravno da je ideologija da djetetu od 4 godine objašnjavate, a ne kažete mu i koje su epidemiološke posljedice rizičnije za zdravlje', kazala je Markić.

Željka Markić dodala je kako za sad nema nekih političkih ambicija te da se nakon referenduma planira posvetiti djeci, vrtu i poslu.

Blagonić je pak inicijativi zamjerio što nije objavila i popis donatora te ustvrdio kako iza njih stoji Katolička crkva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene