Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Demokratski je centar poručio Vladi da ne ide u postupak ratifikacije Sporazuma o potvrđivanju granice Hrvatske i BiH ako ne može osigurati u dvotrećinsku većinu u Hrvatskom saboru.


Ratifikacija Sporazuma o potvrđivanju granice Republike Hrvatske i BiH, kako je najavljuje vladajuća koalicija, običnom kvalificiranom većinom svih saborskih zastupnika (76 glasova) predstavlja kršenje Ustava Republike Hrvatske, ocjenjuje Demokratski centar.

DC u današnjem priopćenju navodi da je člankom 82. stavak 3. Ustava jasno propisano da se odluka o izmjeni granica donosi dvotrećinskom većinom svih zastupnika u Saboru te poziva predsjednika Republike da, ako Vlada i dalje ustraje, reagira u skladu sa svojim ovlastima na ovakav, kako kažu, protuustavan čin vladajuće većine.

Poručuju i kako će, u slučaju da Sporazum o granici ipak bude potvrđen na takav neustavan način, u skladu sa svojom odgovornošću oporbene parlamentarne stranke, podnijeti tužbu Ustavnom sudu, radi proglašenja takvog akta ništavnim.

>> HHO protiv ratifikacije sporazuma Tuđman - Izetbegović običnom većinom

Zgroženi, kako navode, bezobzirnim pokušajima gaženja po temeljnom zakonu ove države, u DC-u izražavaju bojazan da bi nakon takvog kršenja izrijekom normirane i svakom razumljive nedvosmislene ustavne odredbe moglo uslijediti kršenje i nekih drugih ustavnih odredbi.

Osvrću se i na službeno objašnjenje Vlade da je riječ o običnom potvrđivanju već postojećeg tehničkog rješenja, a ne izmjenama granice, te podsjećaju kako je ekspertno povjerenstvo, predvođeno Nikom Kapetanićem, utvrdilo da je 1974. prekrojena granica bez odluke Sabora, pa je tako utvrđena crta, na koju se poziva Sporazum, kako ističu, bez značenja.

Uvjereni smo da će Vlada na vrijeme odustati od političke ludosti i prepustiti vrhovnom predstavničkom tijelu u Hrvatskoj - Saboru da odluči o razgraničenju s BiH na ustavan način, zaključuje se u priopćenju koje je potpisala predsjednica stranke Vesna Škare Ožbolt. (Hina)

Vezani članci Kolone Užas na granici: Muškarcu (80) pozlilo dok je čekao u kilometarskoj koloni, nije mu bilo spasa Carina (Foto: Arhiva/Petar Glebov/PIXSELL) Carinik u zamjenu za nekažnjavanje tražio 400 eura i 200 konvertibilnih maraka: Osim 10.800 kuna mita zaradio je i optužnicu

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook