Obavijesti Video Pretražite Navigacija
komentirao i stanje u Zadru

Božinović odgovorio zašto se iz Srbije može ući u Hrvatsku bez potvrda. Komentirao i delta varijantu: "Već u kolovozu bi mogla biti dominantna"

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je u Zadru položio vijence i zapalio svijeće na Gradskom groblju Zadar povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka 112. zadarske brigade HV, potom je u Policijskoj upravi zadarskoj održao radni sastanak s čelnicima županijskog i gradskog stožera civilne zaštite i predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Božinović je prisustvovao i na prezentaciji projekta "Unaprjeđenje i modernizacija rada prometne policije" nakon čega se obratio novinarima i govorio o digitalizaciji poslovanja policije i smanjivanju papirologije koju moraju ispunjavati. Ministar kaže da je modernizacija važna i za krajnje korisnike koji bi ubuduće trebali kraće čekati na usluge. Policajci će imati stalnu edukaciju kako bi bili u toku, najavio je ministar.

Pročitajte i ovo Kanader novi prototip aviona Hrvatska kupuje dva nova kanadera za 105 milijuna eura, ali nas to neće koštati ni centa Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće

Božinović je odgovarao i na pitanja novinara.

Na pitanje kako to da državljani Srbije smiju ući u Hrvatsku bez kriterija odgovara: "Te odluke koje se utvrđuju na razini EU utvrđuju se na temelju toga iz koje države dolaze. Mi ćemo u sljedećih dan-dva donijeti novu odluku. Danas epidemiološka služba raspravlja o prelasku granice, bit će predstavljeno na Stožeru pa ćemo donijeti odluku kako će se od 1. srpnja prelaziti granice. Sad je cijela Europa u zelenom i dosta je trećih zemalja u zelenom, ali svaka zemlja može odlučiti kako će se prelaziti njezine granice. Danas će na radnoj skupini, odnosno na odboru, biti i BiH. Kada govorio o državljanima trećih zemalja, mislim da se danas uvrđuje lista tih sigurnih zemlja. Mislim da će od danas na toj listi biti i BiH. Zemlje koje su u zelenom, a iz tih zemalja se ulazi u Hrvatsku, neće se tražiti dodatne potvrde ili jamstva. Što se tiče boravka u Hrvatskoj, to je nešto o čemu se razgovara i o tome će se obavijestiti javnost". 

Trenutno važeće preporuke Vijeća EU-a

Na naš upit za pojašnjenjem iz MUP-a smo dobili odgovor kako se radi o trenutno važećim izmjenama preporuka Vijeća EU-a.

"Obraćamo pozornost kako se, sukladno preporuci, radi o putnicima (neovisno o državljanstvu) koji dolaze neposredno iz zemalja koje su pobrojane u Preporuci, a među kojima je i Srbija. Oni trenutno u Republiku Hrvatsku mogu putovati bez ikakvih ograničenja te se od tih osoba neće zahtijevati predočenje potvrda vezanih uz testiranje, cijepljenje protiv / preboljenje bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2, niti će im se odrediti samoizolacija. Prilikom boravka u Republici Hrvatskoj dužni su se pridržavati općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo", navode u svojem odgovoru u MUP-u.

"Prethodno navedene osobe, koje su do graničnih prijelaza Republike Hrvatske tranzitirale preko drugih država/regija bez zadržavanja, na graničnom prijelazu trebaju dokazati da se nisu zadržavale na područjima tranzita", dodaju u odgovoru i napominju da se uvjeti ulaska u Hrvatsku mijenjaju sukladno promjenama epidemiološke situacije pa je dobro pratiti objave na web stranicama kako bi se putnici pravodobno informirali.

O cijepljenju i situaciji u Zadarskoj županiji

Odgovarao je i na pitanje o procijepljenosti te pozvao građane da se cijepe jer ćemo tako prije doći do ublažavanja mjera. Ističe da cjepiva ima dovoljno za sve i da je to za sad najbolje rješenje.

"Nikada nismo rekli da je cijepljenje u Hrvatskoj obavezno i od prvog dana smo računali i računamo na svijest i savjest svih onih koji se mogu cijepiti. Da se dosad nisu cijepili svi koji su mogli, mi danas ne bismo razgovarali o novim mjerama. Bez obzira na to što netko misli da će virus nestati, neće. Ukoliko se slabije cijepimo mi u Hrvatskoj i izvan Hrvatske dajemo virusu mogućnost da on mutira. Što više mutira nećemo nikako doći u situaciju da kažemo da se epidemija privodi kraju i da nećemo morati uvoditi restriktivne mjere.

Svatko onaj tko se cijepi pridonosi tome da svi skupa izađemo iz režima mjera. Ukoliko to ne radimo, ukoliko se nećete cijepiti virus će ostati tu, a kada virus ostaje tu, ostaju i mjere, to je jasna i jednostavna poruka. Mi smo s razine Vlade napravili sve što smo mogli. Nabavili smo dovoljno cjepiva, riješili smo i pitanje digitalnih potvrdi na način da one funkcioniraju bolje nego u većini drugih zemalja i to možemo samo stalno ponavljati, da svatko tko misli da necijepljenjem radi neku uslugu sebi, ne. Time ostavljamo džepove gdje se virus može slobodno širiti", kaže.

Rekao je i kako se na primjeru Zadarske županije vidi kako naša emitivna tržišta, odnosno zemlje iz kojih nam dolazi najviše turista, reagiraju na povećanje broja zaraženih.

"Slijedi automatska sankcija, koja je zapravo sankcija njihovim državljanima, ali od koje štetu imamo mi. Cijepljenje je jedini izlaz. Ja bih volio da ima neki drugi, ali nema nam druge. U ovom trenutku možemo biti zahvalni znanosti i sretni što imamo rješenja, a to što neki ne žele prihvatiti rješenje, pretpostavili bi da oni imaju bolje rješenje, ali nemaju".

"Delta varijanta bi mogla postati dominantna u Europi"

Komentirao je novu varijantu virusa i kazao kako bi već u kolovozu mogla postati dominantna.

"Četvrti val ovisi samo o nama", rekao je Božinović.

"To je pitanje za svakog od nas. Činjenica je, ako spominjete kolovoz, da po svim analizama, delta varijanta bi mogla postati dominantna u Europi. To znači da ćemo imati posla s virusom koji se širi brže nego postojeća varijanta. Vidjeli ste koja je situaciju u Portugalu, koji se otvorio svima koji dolaze iz Velike Britanije u kojoj se delta soj već prilično raširio.

Portugal se zatvara. Ne cijeli Portugal, ali regija oko Lisabona, to je to, ovisi samo o svakome od nas. Mi se nadamo da to možemo izbjeći, možemo zahvaliti svim žurnim službama i našim epidemiolozima koji su i prošlo ljeto radili i ovog će raditi težak i ozbiljan posao kako bi suzbili širenje virusa. Mi sve radimo da do toga ne dođe", rekao je Božinović.

Komentirao Perišića

Novinari su ga pitali i je li reprezentativac Ivan Perišić, koji je pozitivan na koronavirus pa će propustiti današnju utakmicu, cijepljen?

"Cijelo vrijeme apeliramo da se građani cijepe. Nemam informacije tko se u bilo kojoj organizaciji, pa i reprezentaciji, cijepio ili nije. HZJZ je organiziralo cijepljenje, ali to nije pitanje za mene. Ja se nadam kao i svi da će danas Hrvatska reprezentacija pokazati što je naučila posljednjih godina i da će proći dalje bez obzira na situaciju s Perišićem", kazao je.

Na pitanje koliko smo blizu restrikcijama javnih okupljanja, Božinović kaže da smo uspjeli održati epidemiološki prihvatljivu situaciju, imali smo balansirane mjere. "Nismo kao druge zemlje donosili mjere potpunog zatvaranja", rekao je i ponovio važnost osobne odgovornosti. Od svih lokalnih stožera, koji odobravaju okupljanja, se očekuje da to rade samo ako su ispunjeni epidemiološki kriteriji, rekao je.

O organizaciji različitih događanja, pogotovo na obali, Božinović kaže da se može održati tradicija, ali moramo razmišljati o sigurnosti, kako hrvatskih turista, tako i stranih gostiju.

Zadar ima najveći broj zaraženih, o čemu ste razgovarali sa čelnicima stožera, zanimalo je novinare. "Ne govorimo o sankcijama. Odgovorno ponašanje je stvar svih. Ono što su ponašanja koja su epidemiološki manje rizična, do Zavoda za javno zdravstco koje radi velik posao do lokalnih stožera koji će morati dobro razmisliti prije nego dopuste da se neki događaj održi. Na raspolaganju su im sve sastavnice Civilne zaštite, od vatrogasaca, morske službe, komunalne do policije koja će u svakom trenutku, ako se to bude tražilo, nastojati raditi sve kako bi se situacija iskontrolirala, a da zadržimo dio na koji smo ponosni u pandemiji, a to je da Hrvatska nije u skupini zemalja koje su donosile represivne mjere", rekao je ministar.

U Zadru više zaraženih nego u ostatku zemlje

U Zadarskoj županiji najveća je incidencija zaraze, posljednjih dana tamo se bilježni znatno veći broj novooboljelih od ostatka zemlje.

Krunoslav Capak u petak je kazao kako je broj zaraženih u Zadarskoj županiji počeo rasti nakon košarkaške utakmice na kojoj je prisustvovao velik broj ljudi, a nisu se pridržavali epidemioloških mjera.

"Incijalni događaj za ovakvu situaciju je ta košarkaška utakmica, a nakon toga je bilo i nekoliko obiteljskih okupljanja. Oboljeli su uglavnom mlađi ljudi, njih 70 posto, pa sasvim sigurno ovaj rast možemo povezati s košarkaškom utakmicom. To nam je svima upozorenje, ovakvo ponašanje može nas koštati dolaska brojnih turista", kazao je Capak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene