Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pobrojali i aktualne afere

Opozicija o presudama Sanaderu: "HDZ je uvijek bio i ostao isti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepravomoćne presude Ivi Sanaderu u slučajeve HEP-DIOKI te Hypo banka komentirao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić te predsjednik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je u ponedjeljak kako je sudskom presudom potvrđeno da je bivši predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader ratni profiter, a doda li se tome i afera Fimi media, u kojoj su Sanader i HDZ s ostalim okrivljenima optuženi da su iz državnih tvrtki i ustanova izvukli oko 70 milijuna kuna, može se, kaže, zaključiti da je HDZ uvijek bio i ostao isti.

Pročitajte i ovo Osniva se nova stranka - 3 Još jedna Kolakušić i Sinčić udružili snage: Osnovali novu stranku u borbi za produljenje mandata u Europskom parlamentu Davor Bernardić Vruća tema Lome se koplja oko Resnika, Bernardić poručio: "Nisu niti htjeli riješiti problem sve dok se nije dogodio odron na Jakuševcu"

"Danas je na sudu potvrđeno da je bivši HDZ-ov predsjednik Vlade i stranke Ivo Sanader - ratni profiter. Ako tome dodamo i aferu Fimi media, u kojoj su iz državnih institucija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna koji su potom završili u stranačkom 'crnom fondu' i privatnim džepovima, jedino što možemo zaključiti jest da je HDZ uvijek bio i ostao isti te da se od vremena Sanadera pa do danas ništa nije promijenilo", objavio je Bernardić na svom Facebook profilu.

Osvrnuo se time na presudu kojom je Sanader zbog ratnog profiterstva nepravomoćno osuđen na 2,5 godina zatvora.

U prilog svojim tvrdnjama da se od Sanadera do danas u HDZ-u ništa nije promijenilo navodi aktualne afere sadašnje HDZ-ove vlasti poput slučaja Borg, za koji tvrdi da je kroz njega iz Agrokora izvučeno 500 milijuna kuna, te afere "SMS" i "elitna prostitucija".

HDZ ne mijenja svoj modus operandi stranke opasnih namjera

"To je taj modus operandi HDZ-a, stranke opasnih namjera, koja nikada ne mijenja svoju ćud - pipci korupcijske hobotnice ispruženi su sve do vrha stranke, ma tko god na njenom čelu bio. Zato nas ni ne čudi što građani napuštaju zemlju u sve većem broju, a oni što ostaju institucijama vjeruju sve manje i manje", istaknuo je Bernardić.

HDZ-ovce je prozvao da "dok licemjerno ratificiraju Istanbulsku konvenciju", njihov bivši požeško-slavonski župan zlostavlja svoju suprugu, zbog čega je i on danas na sudu, da su i zbog nekih drugih afera "sudovi puni HDZ-a".

Čelnik SDP-a napominje kako u njegovoj stranci oduvijek upozoravaju da je HDZ stranka opasnih namjera kojoj, tvrdi, nikada u cilju nije bila dobrobit i boljitak građana, već "isključivo korist za vlastite i džepove onih koji su im bliski".

HDZ ostaje isti bez obzira tko im bio na čelu

"Afera Borg, kao i mnoge druge u ovom mandatu, pokazale su da HDZ ostaje isti, bez obzira tko im bio na čelu", zaključio je Bernardić te na svom Facebook profilu pobrojao "sve afere HDZ-a", njih 25, navodeći pritom i navodne iznose za koje je oštećena država, kao i predizborni slogan HDZ-a - "Vjerodostojno.".

Po Bernardiću, to su Fimi media - 30 milijuna kuna, afera HEP 630 milijuna kuna, HAC 25 milijuna kuna, afera Hypo 5 milijardi kuna, afera Podravka 350 milijuna kuna, afera Spice 400 milijuna kuna, afera Medikol 231 milijun kuna, afera HŽ 20 milijuna kuna, afera HPB 245 milijuna kuna, afera Ina dvije milijarde kuna, Rončević kamioni 34,4 milijuna kuna, afera Đakovština 27 milijuna kuna, Croatia Leasing 17 milijuna kuna.

Nadalje navodi i afere Sunčani Hvar 571,5 milijuna kuna, Slavonska banka 150 milijuna kuna, afera Brodosplit 27 milijuna kuna, tvrtka Imostroj šest milijuna kuna, afera Kamen Ingrad 60 milijuna kuna, afera Salonit 100 milijuna kuna, blindirani BMW 4,2 milijuna kuna, afera Belupo 35 milijuna kuna, otpad u Varaždinu 220 milijuna kuna, Jadranska banka 17 milijuna kuna, Skladgradnja 30 milijuna kuna i Shimadzu 200 milijuna kuna.

Živi zid: Presude su Sanaderu su skandalozne i mizerne

Predsjednik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić u ponedjeljak je dvije nepravomoćne presude bivšem predsjedniku Vlade i HDZ-a ocijenio skandaloznima, slabima i mizernima, da se njima šalje poruka kako se kriminal isplati, a izrečenom kaznom poručuje da je HDZ stranka "koja okuplja ratne profitere, veleizdajnike i štetočine svih vrsta".

Sinčić i saborski zastupnik te stranke Ivan Pernar komentirali su u ponedjeljak u stranačkoj središnjici dvije nepravomoćne presude izrečene Sanaderu - u prvoj je nepravomoćno osuđen na 2,5 godina zatvora zbog ratnog profiterstva, dok je u drugoj oslobođen u slučaju HEP-Dioki.

Sinčić se nada da će, nakon žalbi, u tom slučaju na višoj sudskoj instanci biti izrečene maksimalne kazne Sanaderu i Robertu Ježiću, te smatra kako suci trebaju poslati jasnu poruku da se "kreće u obračun s kriminalom, osobito s onim najgorim - organiziranim kriminalom i da se takve stvari više neće tolerirati i da to zlo treba sasjeći u korijenu".

"Sanader simbol političke korupcije"

Jer, istaknuo je, riječ je o bivšem premijeru, osobi koja je bila dio izvršne vlasti, predstavljala nas u inozemstvu, osobi koja je bila izrazito utjecajna i dugi niz godina utjecala na društvene institucije. Za Sanadera je rekao da je zadnjih desetak godina "postao simbol i korijen političke korupcije u Hrvatskoj, te indikator kako ta korupcija može metastazirati, pa smo tako imali afere Ina-MOL, pa Hypo, Planinska, Fimi media, Dioki-HEP i tko zna što je sve Sanader radio, a da se za to nije podignula optužnica što će, doduše, vrijeme možda tek pokazati".

Ocijenio je kako je upravo za Sanaderovo vrijeme najviše bujao nepotizam i klijentelizam, bez stranačke iskaznice HDZ-a ništa se nije moglo, "kao što se ne može ni danas", Sanader je bio jedan od prvih koji je započinjao 'trule' koalicije, odgovoran je za mnogo toga danas u Hrvatskoj - od gospodarskoga, društvenog stanja i mnogih drugih segmenata.

Sinčić nije htio komentirati oslobađajujuću presudu u slučaju Dioki-HEP. Smatra kako hrvatsko pravosuđe, nažalost, još nije u stanju ni jednoga od krupnih kriminalaca iz gospodarstva ili politike osuditi, odnosno stati mu na kraj, te da presudama ne može biti zadovoljan nijedan hrvatski građanin.

Pernar: Apsurd je da je Huanito, ni kriv niti dužan, dobio dvije godine zatvora

Pernar je pak istaknuo kako je jedan od apsurda ove presude i to da je Huanitu Luksetiću, oboljelom od multiple skleroze kojemu je zbog uzgoja i posjedovanja marihuane za liječenje izrečena kazna od dvije godine bezuvjetnog zatvora, a sin umirovljenoga general (David Kruljac, sin umirovljenoga generala Mladena Kruljca), kažnjen je za posjedovanje nekoliko kilograma droge sa 730 sati dobrotvornog rada i 200.000 kuna)

"Znači Huanito i pas Medo su krivi, generalov sin dobio je rad za opće dobro, a premijer koji je bio na tako visokoj poziciji i toliko novca uzeo, samo dvije i pol godine zatvora", izjavio je Pernar.

Na novinarsko pitanje "kakva je dijagnoza hrvatskoga pravosuđa i koja je terapija", Sinčić je odgovorio da bi, da je liječnik, rekao da je "riječ o teškom slučaju metastaze u svom mogućim tkivima i organima u hrvatskom tijelu, a terapija je promjena određenih zakona, više novca za hrvatsko pravosuđe, promjena procedura, novi ljudi i novi kadar, "jer ne možete s jednim Bajićem očekivati da će se raditi kvalitetno".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene