Apsurdi hrvatskog pravosuđa - dok jedni uz nagodbu izbjegnu zatvor zbog držanja marihuane, drugi - koji su je držali jer je koriste za liječenje - moraju u zatvor. Ovo su tek dva slučaja koja su otvorila brojne polemike, najprije oko sudske prakse, a zatim i oko povjerenja u domaće pravosuđe.

Galerija David Kruljac neće u zatvor (Foto: Dnevnik.hr) - 2 David Kruljac neće u zatvor (Foto: Dnevnik.hr) - 1 David Kruljac (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +1 David Kruljac (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Sin umirovljenog generala Mladena Kruljca, David ipak neće biti osuđen na zatvorsku kaznu.
Nagodio se sa sudom, pa će zbog držanja oko 4 kilograma marihuane i 20-ak grama kokaina te pronađene gotovine, ići na rad za opće dobro.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) David Kruljac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Vezani članci Vrhovni sud Republike Hrvatske Vrhovni sud potvrdio presudu od 15 godina za ratni zločin u Saborskom: "Naredio likvidaciju hrvatskih civila, rušenje kuća, crkve i pljačku imovine" Seksualno zlostavljao pse, a slučaj bi mogao u zastaru 03 Objavljena presuda za gnjusni slučaj koji je šokirao Hrvatsku: Zaposleniku Europskog parlamenta godinu dana zatvora za višegodišnje silovanje svojih pasa

Branko Šerić, odvjetnik Davida Kruljca objasnio je kakav je zakon po tom pitanju. "To je jedna uobičajena praksa u okviru zakona o kaznenom postupku. Da se može postići nagodba ukoliko postoji obostrani interes i okrivljenika i države" kaže Šerić.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) David Kruljac (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Slučaj je pravomoćan, no ipak je Kruljac izbjegao zatvor. A na zatvor od dvije godine, prema još nepravomoćnoj presudi, čini se neće izbjeći Huanito Luksetić. Huanito boluje od multiple skleroze. A marihuanu je uzgajao za ulje, zbog zdravlja. Sutkinji je bila sporna količina od 15 kilograma - pa ga je odlučila poslati iza rešetaka.

Huanitova majka Zlata Luksetić objasnila je svoj odnos prema sinovom uzgajanju marihuane."Ona je izračunala koliko Hunaitu treba i ostalo se pretpostavlja da je namijenjeno prodaji. Dvije godine za pretpostavku, to molim vas naglasite" rekla je Luksetić.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) David Kruljac neće u zatvor (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

O ova dva slučaja pitali smo ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića no imao je vrlo brz i kratak odgovor. "Ne, ne, ne. Neću o tome, nisam ni vidio presudu, nisam ni vidio ništa, ne mogu komentirati" izjavio je Bošnjaković.

Za Huanitovu majku svaki je komentar nepotreban. "Nije bilo nikakvih dokaza, i sve je samo pretpostavka. A uostalom Huanito je bolestan, pa gdje je pravda?" rekla je Luksetić.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) David Kruljac neće u zatvor (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Odvjetnik Šerić nam je objasnio zašto misli da se ta dva slučaja ne mogu usporediti. "Nemamo dva ista čovjeka, nemamo dva ista otiska prsta, niti dva ista identična kaznena djela da bi se u svim slučajevima izricala ista kazna" kaže Šerić.

Kazna nije ista, ni djelo. Kao ni pravo i pravda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju