Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasljednici Martine Dalić

Saborski odbori podržali kandidature Horvata i Tolušića za ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade

Kandidati za nasljednika Dalić pred saborskim odborima (Foto: Dnevnik.hr)
Kandidati za nasljednika Dalić pred saborskim odborima (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kandidati za nasljednika Dalić pred saborskim odborima (Foto: Dnevnik.hr) Kandidati za nasljednika Dalić pred saborskim odborima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Željko Reiner (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Kandidati za novog ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade - Darko Horvat i Tomislav Tolušić danas su saslušani na zajedničkoj sjednici Odbora za gospodarstvo i Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Saborski odbori za Ustav, poslovnik i politički sustav te saborski odbor za gospodarstvo potvrdili su kandidature Tomislava Tolušića i Darka Horvata za pozicije potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva

Pročitajte i ovo Ministri s optužnicom Jedan uhićen na dužnosti Brojne afere: Zamijenjena ili smijenjena čak 22 ministra u dva mandata Andreja Plenkovića Optužnice - 2 Prvi put u Hrvatskoj povijesti Uskok optužio četiri bivša ministra za udruženi pothvat: Dnevnik Nove TV donosi detalje

Predsjednik Odbora za gospodarstvo Darinko Kosor (HSLS) objasnio je da je dogovorena zajednička sjednica dvaju odbora jer se na jednom potvrđuje potpredsjednika Vlade, a na drugom ministra gospodarstva.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice predstavio je kandidata za potpredsjednika Vlade - Tomislava Tolušića članovima odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđa Grbin.

 "Aktualni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić iaonako je dosada bio uključen u resor gospodarstva. U zadnjih nekoliko godina stekao je iskustvo na dvije ministarske pozicije. On je pravnik, znate da je bio i župan te ima izravno iskustvo u radu jedinica lokalne i regionalne samouprave što mu je dodatan plus. Bio je i predsjednik zajednice županija. Ima dobre odnose sa dionicima iz sektora poljoprivrede. Stekao je iskustvo i s drugim akterima u gospodarskoj sferi. Ima moje povjerenje. Iako je mlad, spreman je preuzeti ovu odgovornu funkciju", kazao je premijer.

Grbin o slučaju "Roks"

SDP-ov član odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđa Grbin kazao je kako je nezadovoljan uvjetima u kojima se održavaju sjednice jer mnogi zastupnici nisu imali mjesto za sjedenje.

Tolušića je pitao da komentira "slučaj Roks" kad je na Facebooku pod tim nadimkom kritizirao druge i hvalio sebe. Upitao ga je i kako se misli nositi sa slučajem Agrokora te nacionalizacijom HEP-a i INA-e.

 "Ovo je funkcija koju smatram čašću i duboko sam svjestan problema s kojima se suočavamo", kazao je Tolušić.

Podsjetio je kako je Ustavni sud lex Agrokor proglasio ustavnim te je njegovim donošenjem izbjegnuta kriza.

"Nije ni kod mene sve bajno, imam i ja grešaka u mladosti. Prije više godina uvrijedio sam čovjeka, ali sam mu se ispričao i platio", kazao je Tolušić komentirajući "slučaj Roks".

Maras napustio sjednicu

Gordan Maras (SDP) kazao je kako građani više nemaju povjerenja u Vladu.

"Vi tako s lakoćom mijenjate ljude. Tek kad je pritisak postao prevelik odlučili ste razriješiti Martinu Dalić i imenovati njene zamjenike bez odmaka od pravog problema, a to je da je jedna interesna skupina preko HDZ-a i Vlade zavladala Hrvatskom. Vi ne predlažete nikakve nove promjene, a građani traže nove izbore", kazao je Maras.

Predsjednik odbora za Ustav Željko Reiner rekao je kako je Maras prekršio poslovnik jer je pitanje postavio premijeru, a ne kandidatima.

"Premijer je nakon izlaganja mogao otići jer nije dužan odgovarati na pitanja", kazao je Reiner.

Maras mu je na to počeo dobacivati, na što je Reiner odgovorio: "Nemojte me prekidati". Maras mu je potom poručio da se ne dere, na što je on poručio:  "Ja se uopće ne derem". Maras je potom napustio sjednicu.

Plenković: "Volio bih da se moj omiljeni zastupnik vrati"

Plenković je potom, iako Reiner tvrdi da to nije bio dužan ,odgovorio na pitanje Marasu.

"Ja bih volio da se moj omiljeni zastupnik vrati pa da porazgovaramo. Za krizu u Agrokoru krive su loše poslovne odluke. Dok Moody's nije snizio rejting, ni jedna institucija nije upozoravala na ovako veliki problem. To je znao i predsjednik Mosta Božo Petrov koji sad očito ima amneziju", rekao je premijer.

Plenković je kazao kako su i HDZ i Most predlagali svoje savjetnike za pisanje lex Agrokora.

"Pisanje zakona se potom ubrzalo zbog rastuće krize i nemogućnosti dobivanja nove likvidnosti. Svi koji su doprinijeli da se u tako kratkom roku pripremi zakon su pomogli, a ne odmogli. Ne kanimo popustiti pod bilo kakvim pritiscima i ne pomišljamo na neki drugi scenarij. Mi smo mirne savjesti i čistih ruku", rekao je premijer.

Nakon što je Željko Reiner ponovno zamolio članove odbora da pitanja usmjeravaju kandidatima, Saša Đujić (SDP) je kazao kako je premijer odgovarao na pitanja na prethodnim sjednicima odbora, kad su se predstavljali drugi ministri, pa ne vidi razloga zašto to ne bi učinio i sad.

Dončić: "Tko je dozvolio da se autori lex Agrokora naplate iz samog Agrokora?"

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) Tolušića je pitao je zar mu nije sumnjivo i tko je dozvolio da se autori lex Agrokora naplate iz samog Agrokora.

"To pitanje u budućnosti mogu koštati Republiku Hrvatsku", kazao je Hajdaš Dončić.

Tolušić mu je odgovorio kako se Vladu prvo optuživalo za pogodovanje Todoriću pa onda Knightheadu pa Ramljaku.

"Ne daj bože da ste vi bili tu u tom trenu. Vi biste zakon još uvijek pisali", kazao je Tolušić.

olušić je odgovorio da Vlada čini ozbiljne napore po pitanju uvoza radne snage, ali i po pitanju prekvalifikacije postojeće radne snage. "Ne možemo sve riješiti uvozom radne snage, trebamo i ovaj dio nezaposlenih u Hrvatskoj uključiti", rekao je Tolušić.

HNS-ov Milorad Batinić kazao je kako prijedlog Tolušića smatra dijelom kontinuiteta rada ove Vlade te ga pitao kako misli riješiti problem nedostatka radne snage-

Tolušić je odgovorio da Vlada čini ozbiljne napore po pitanju uvoza radne snage, ali i po pitanju prekvalifikacije postojeće radne snage.

"Ne možemo sve riješiti uvozom radne snage, trebamo i ovaj dio nezaposlenih u Hrvatskoj uključiti", rekao je Tolušić.

"Dobro da imate imunitet"

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) kazao je kako je očito da u aferi Hotmail postoji jedna elitistička grupa. Premijera je pitao hoće li ekonomsku politiku voditi on ili netko drugi te hoće i uzde uzeti u svoje ruke i isključiti neke od članova grupe Borg isključiti iz savjetničkog vijeća HDZ-a.

Plenković mu je odgovorio kako je dobro da ima saborski imunitet pa "može govoriti svašta"

"Nitko od onih koji su radili na zakonu nije član savjetničkog vijeća HDZ-a. Brinite malo o svojoj stranci" kazao je premijer.

SDP-ov Joško Klisović kazao je kako Tolušić nije ekonomist nema ni dana staža u realnom sektoru te ga pitao smatra li se sposobnim za mjesto koje preuzima.

"Nisam ni agronom, ali pitajte poljoprivrednike na terenu jesu li zadovoljniji s agronomima ili pravnicima", kazao je Tolušić.

Bauk: "Je li grupa Borg vratila novce?"

Arsen Bauk (SDP) pitao je Plenkovića i Tolušića smatraju li još uvijek da grupa Borg treba vratiti novce.

"Znate li jesu li to već učinili i ako jesu, na koji su ih račun vratili"?

Tolušić je kazao kako Vlada nije nikoga angažirala te posljedice treba snositi onaj tko je bio odgovoran.

Saša Đuić (SDP) premijera je pitao koga je to Božo Petrov doveo na sastanak u Vladi te postoje li još neke tajne skupine koje sudjeluju u donošenju odluka.

"Zagreb je premali da se ne bi znali ljudi koji su išli zajedno u srednju školu. Ja uopće nemam ni njegov broj mobitela", kazao je Plenković.

Plenković: "Petrov je predložio Bricelja i Besaka"

Govoreći o izvanrednom povjereniku, Plenković je rekao da je Bricelj bio njegov izbor za izvanrednog povjerenika.

Komentirao je i poteze čelnika Mosta, Bože Petrova.

"Konkretno, Petrov je predložio Bricelja i Besaka", rekao je Plenković.

Plenković Bunjcu: "Neću vas tužiti, ali..."

Branimir Bunjac Tolušiću je poručio kako ga čudi što je pristao biti zamjenik nekome tko je "bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata".

"Čudi me da ste se prihvatili ove funkcije zbog toga što ste pristali biti zamjenik nekome tko je bio na čelu nečega što se pravno zove udruženi zločinački pothvat. Čini se da se predsjednik Vlade održava zahvaljujući spletu okolnosti. Što ćete učinite da naplatite tražbine koje država ima prema Agrokoru? Gotovo nema javne tvrtke kojoj Agrokor nije dužan. Što država čini da bi šteta bila čim manja? Na koji način mislite riješiti situaciju u brodogradnji, a gdje je potencijalno počinjen još veći kriminal? Premijeru bih samo jedno pitanje postavio: mogu li ministri biti samo oni koji su glasali za Istanbulsku? To je teza koja se povlači po medijima", pitao je Bunjac premijera i Tolušića.

Premijer mu nije ostao dužan.

"Vidimo kakve plodove nose populizam u zemljama u kojima dobivaju glasove. Od takvih laži kakve nosite može spasiti samo saborski imunitet. Neću vas tužiti, ali ćemo vas politički pobjeđivati i to vam obećavam 1.000 posto. Što god vi govorili, a kamoli ovakve budalaštine o tome tko može biti član vlade koji je glasao za jedan prijedlog o kojem ste se vi sakrili. Zucnuli niste. To je politika? To je odgovornost? Što je to? Niste odrasli niti za ovo što imate, a kamoli odgovornost u državi", rekao je Plenković.

Bunjac je na to premijeru poručio kako je izgubio kontrolu.

"Kad god vas netko nešto pita vi sve svodite na osobnu razinu, na prijetnje. Idete ispod razine predsjednika Vlade, vrijeđate druge, čak nazivate zastupnike panjevima. Izgubili ste kontrolu nad sobom, a takva osoba ne može voditi državu", kazao je Bunjac.

Odbor podupro kandidaturu Tolušića

Odbor za Ustav je podupro prijedlog Tolušića za potpredsjednika Vlade sa 7 glasova za i 2 protiv.

Nakon sjednice Odbora za Ustav vođenje sjednice Odbora za gospodarstvo preuzeo je Darinko Kosor.

Plenković predstavio Horvata

Premijer Plenković predstavio je kandidata za ministra gospodarstva - Darka Horvata.

"Horvat ima veliko iskustvo, već je bio ministar poduzetništva. Završio je FER. Ima iskustva i spreman je preuzeti odgovornost", kazao je Plenković.

Darko Horvat kazao je kako reanimacija privatnog sektora uz podršku javnom sektoru može hrvatsko gospodarstvo može podići na gospodarski rast veći od 3 posto. Dodao je da bi sinergija javnog i privatnog sektora mogla podići hrvatski rejting na ljestvici "Doing Business".

"Hrvatsko gospodarstvo mora dobiti perjanicu i motor", rekao je.

"INA ne može biti izolirani otok"

Horvat se osvrnuo i na svoje stavove vezane uz INA-u i privatizaciju HEP-a.

"INA kao izolirani otok ne može", kazao je Horvat i dodao da se protivi privatizaciji HEP-a.

"HEP-u trebaju partneri", kazao je Horvat.

Osvrnuo se i na projekt gradnje LNG terminala.

"Mislim da Hrvatskoj i zbog strateškog i geopolitičkog utjecaja LNG treba. Hoće li u startu biti komercijalno isplativ, vjerojatno neće. Trebat će nam sigurno godina ili dvije da se tržište i RH, a pogotovo regije pripremi i navikne na takav proizvod", poručio je Horvat.

Ustvrdio je i kako se ne planira miješati u rad izvanrednog povjerenika za Agrokor.

Saborski odbor za gospodarstvo podupro je kandidaturu Darka Horvata za ministra gospodarstva sa 6 glasova za i jednim suzdržanim.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene