Obavijesti Video Pretražite Navigacija
osigurana tek trećina prijelaza

Barišić iz HŽ Infrastrukture o stanju hrvatskih željeznica i nesreći u Rijeci: "Ako je bilo propusta, bit će sankcija"

Nakon sudara vlakova u Rijeci o stanju na domaćim željeznicama reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić razgovarao je s članom uprave HŽ Infrastrukture Darkom Barišićem.

Darko Barišić iz HŽ Infrastrukture kaže kako nakon ovakvih nesreća posebna povjerenstva koje osnivaju HŽ, policija i DORH te Agencija za istraživanje nesreća utvrđuju sve činjenice.

Resorni ministar Davor Butković izjavio je da je riječ o ljudskoj pogrešci od strane prometnika, a Barišić kaže: "Prema prvim neslužbenim informacijama, i mi smo istog mišljenja."

Što ako se utvrdi krivnja, pitao je reporter Dnevnika Nove TV.

"Vidjet ćemo nakon što se utvrde činjenice, bit će sankcija ako je bilo propusta", kaže član uprave HŽ Infrastrukture.

O stanju s nesrećama Barišić kaže: "Već niz godina bilježimo smanjenje nesreća. Preventivno-edukativnim akcijama očito se uspjelo doći do zadovoljavajuće razine, iako se ponekad dogode nesreće kao noćas."

Kazao je i kako se posljednjih godina značajno ulagalo u infrastrukturu, a ta ulaganja u idućim će se godinama još povećati.

Pročitajte i ovo Što novi proračun donosi za građane? - 3 ANALIZA DNEVNIKA NOVE TV Sve o proračunu za iduću godinu: Po čemu je poseban i što konkretno donosi građanima?

Komentirao je i postojeću infrastrukturu na željezničko-cestovnim prijelazima. U Hrvatskoj je 496 branika i polubranika na željezničkim prijelazima, kojih je ukupno 1500, a reportera je zanimalo je li to premalo.

"Naravno da bismo htjeli osigurati sve željezničko-cestovne prijelaze, trenutačno je to jedna trećina, ali svi prijelazi propisno su označeni i osigurani. Ima oko 500 prijeloma polubranika, to znači da se svaki put izbjegla veća nesreća", kazao je Barišić i apelirao na vozače da paze kako bi se takve nesreće izbjegle.

Pročitajte i ovo Ilustracija PREVRNUO SE U JARAK Teška nesreća u Varaždinu: Vozač autom sletio s ceste i smrtno stradao

Barišić je zaključio kako je investiranje u infrastrukturu ključ za sigurnost.

Cijeli razgovor pogledajte u videu koji je u prilogu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene