Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ON JE MALI GENIJALAC

HOĆE LI GA HRVATSKA ZADRŽATI? Tek mu je 14, a ima izum koji spašava živote

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trostruki je državni prvak u matematici, izumio je prototip robota koji spašava živote. A tek mu je 14 godina. On je nadareni Splićanin Darijan Gudelj.

Trostruki je državni prvak u matematici, izumio je prototip robota koji spašava živote. A tek mu je 14 godina. On je nadareni Splićanin Darijan Gudelj. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati

Njegovo znanje i umijeće već su prepoznali i izvan granica Hrvatske - odakle su već stigle prve ponude. Njegov prototip robota zamišljen je da spašava unesrećene.

'Ovaj robot ima upravljačku ploču koja se nalazi u njegovu središtu ima puno senzora više od 20 koji mu omogućuju da on pronađe žrtvu', objasnio je Darijan Gudelj, učenik 8. razreda.

GENIJALAN HRVATSKI IZUM Spas za baterije svih mobilnih uređaja!

Matematika i fizika su mu u malom prstu. Talentirani Darijan čak je tri puta zaredom osvojio titulu najboljeg matematičara u državi. S robotom je osvojio peto mjesto.

'Ovakvih u Hrvatskoj zapravo nema toliko mnogo robota, postoji u Varaždinu, ali je na ovom području jedinstven', kazao je Darijan.

'Za Darijana se može reći da je izuzetno talentiran i uporan šta se tiče robotike', rekao je Darijanov profesor, Toni Jagnjić.

Robota usavršava s Antoniom. Izraditi i programirati ga nije lagan posao, a ni jeftin. Ovaj prototip stoji oko 7 tisuća kuna.

'Najviše nam treba novac zbog toga što su ovi roboti užasno skupi i jednostavno nemamo novaca za neke dijelove, a primjerice u Varaždinu imaju dovoljne uvjete da bi kupovali robote', rekao je Antonio Nikolić, učenik 7. razreda.

Lovci na talente već su prepoznali Darijanovo umijeće. Ponude su stigle i iz inozemstva.

'Bilo je interesanata, ali smo ih odbili jer smatramo da još nije vrijeme da Darijan ide dalje negdje ili iz Hrvatske ili u neku drugu državu. Želja mu je da ode u neki svjetski istraživački centar i tamo pokaže svoje znanje i umijeće', rekao je Darijanov otac, Luka Gudelj.

'Naravno da se divim Tesli i Einsteinu i naravno želim uspjeti poput njih i učiniti nešto značajno i naravno dobro, ne loše, za čovječanstvo', rekao je Darijan.

A uspjeh mu se smješi. Bilo bi dobro da ovakvi talenti ipak ne odu iz Hrvatske.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene