Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorili izložbu

Danski kraljevski par u Splitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danska kraljica Margareta II. i princ Henrik na Narodni trg stigli su u malom turističkom vozilu, a nakon otvaranja izložbe u Staroj gradskoj vijećnici obišli su Peristil i razgledali Katedralu svetoga Dujma.

U Splitu je danas u nazočnosti danskoga kraljevskog para, kraljice Margarete II. i njezina supruga princa Henrika, otvorena izložba posvećena danskom arheologu i arhitektu Ejnaru Dyggveu koji je u 20. stoljeću istraživao graditeljsko i kulturno naslijeđe u Dalmaciji, posebice u Splitu i Solinu.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Požar u Kopenhagenu Vatrogasci na terenu VIDEO Požar zahvatio simbol Kopenhagena: "Ovo je katastrofa, izgorio je naš Notre-Dame"

Izložbu 'Ejnar Dyggve - Istraživanja u Dalmaciji' otvorila je kraljica Margareta II. istaknuvši pritom važnost Dyggveovih arheoloških istraživanja i povijesne građe.

'Ovaj je arhiv jedinstven izvor za proučavanje povijesti arheologije u Europi', rekla je kraljica Margareta II. istaknuvši kako je sretna što ta obimna arheološka građa sada postaje dostupna javnosti.

Naglasila je pritom da ovaj arhiv, odnosno povijesna arheološka građa Ejnara Dyggvea, hrvatskim i danskim znanstvenicima pruža mogućnost za proučavanje te spajanje, kako je rekla, nekih aspekata prošlosti sa budućnošću.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš istaknuo je kako su izložba i Sporazum o digitalizaciji, katalogizaciji i osiguravanju slobodnog pristupa cjelokupnog arhiva Ejnara Dyggvea koji je tom prigodom potpisan, iznimno važni za razvoj suradnje između Hrvatske i Danske.

'Za nas to znači uspostavu čvrstih i trajnih veza između Republike Hvatske i Kraljevine Danske', rekao je Šipuš, naglasivši kako izložba pokazuje značaj kulture i njezine potencijale.

Po njegovim riječima, Eynar Dyggve je proučavajući hrvatsko graditeljsko naslijeđe prije gotovo stotinu godina povezao dvije zemlje na nereaskidiv način. 'Ovom izložbom i ovim sporazumom odajemo počast čovjeku koji je postao paradigmom dubinskih veza Hrvatske i Danske koje danas nastavljaju pisci, likovni, dramski i filmski umjetnici i arhitekti', rekao je Šipuš.

Pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić također je istaknuo povijesne dimenzije istraživanja koja je Ejnar Dyggve obavljao u Hrvatskoj, odnosno Dalmaciji.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar istaknuo je da je Split spreman za unapređenje s danskom u kulturnom, sportskom, zdravstvenom i kongresnom turizmu.

U Hrvatsku stiže vladarica koju njezini podanici obožavaju!

Sporazum o digitalizaciji, katalogizaciji i osiguravanju slobodnog pristupa cjelokupnog arhiva Ejnara Dyggvea pri Ministarstvu kulture RH, u Konzervatorskom odjelu u Splitu potpisali su zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš i direktor Agencije za kulturu Kraljevine Danske Topholt Larsen.

Cilj sporazuma je digitalizacija svih pisanih i vizualnih izvora danskog arhitekta, arheologa i povjesničara umjetnosti Ejnara Aksela Petersena Dyggvea (1887.-1961.) čiji je rad jedan od temelja za proučavanje povijesti arhitekture u Hrvatskoj.

Potpisivanje sporazuma organizirano je kako bi se istaknulo, podržalo i iniciralo daljnje globalno i europsko istraživanje arhiva Ejnara Dyggvea, a posebno da bi se potaknula daljnja suradnja, razmjena znanja i iskustava između muzejskih stručnjaka i sveučilišta u Danskoj i Hrvatskoj. Ono je rezultat je čuvanja i valoriziranja arhiva Ejnara Dyggvea u Konzervatorskom odjelu u Splitu, međunarodne konferencije 'Ejnar Dyggve: Creating crossroads' što je u organizaciji Instituta za povijest umjetnosti u Splitu i Odjela za umjetnost i kulturološke studije u Kopenhagenu, održane u rujnu 2013. godine, pojasnili su u Ministarstvu kulture RH.

Izložbu 'Ejnar Dyggve - Istraživanja u Dalmaciji' Vanje Kovačića prati i dokumentarni film o životu danskoga arheologa producentske kuće Gekko Produktioner.

Ejnar Dyggve je od 1922. godine iskapao na lokalitetu Solina, a u razdoblju od 1929. do 1932. godine bio je arhitekt konzervator Arheološkog muzeja u Splitu, a istraživao je i drugdje u Dalmaciji. Nakon Drugog svjetskog rata, od 1949. istražuje kršćanski kultni centar u Solinu, to jest Salonu, a od tada sve do 1960. godine često je boravio i istraživao u Dalmaciji, posebice u Splitu i Solinu.

Zbog istraživanja stare Salone Dyggve je 1947. godine proglašen počasnim građaninom Solina, a 1958. godine Splitu je poklonio svoju cjelokupnu istraživačku građu.

Prilikom današnjeg otvaranja izložbe ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu erheologiju u Zadru Luka Bekić i predstavnik danske Agencije za kulturu potpisali su Sporazum o programima razmjena za poticanje suradnje na području podvodne arheologije u Hrvatskoj i Danskoj.

Kako je rečeno, svrha ovog programa je razmjena iskustava i znanja između muzeja u Danskoj i MCDA (Multicriteria decision analysis) u Zadru, stručno usavršavanje muzejskih stručnjaka i izgradnja mreže između muzeja u Danskoj i Hrvatskoj za daljnji razvoj obrazovanja, podvodnog turizma i suradnje s UNESCO-om.

Danska kraljica Margareta II. i princ Henrik na Narodni trg stigli su u malom turističkom vozilu, a nakon otvaranja izložbe u Staroj gradskoj vijećnici obišli su Peristil i razgledali Katedralu svetoga Dujma.

Danski kraljevski par danas će u Splitu posjetiti i Galeriju Meštrović, a zatim i antički grad Salonu u Solinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene