Dane Lukajić (Foto: Marko Lukunić/Pixsell)
Dane Lukajić (Foto: Marko Lukunić/Pixsell)

Objavljena je nepravomoćna presuda Dani Lukajiću za mučenje zarobljenika u logoru Manjača. Dobio je šest godina zatvora.


Na Županijskom sudu u Zagrebu objavljena je nepravomoćna presuda bivšem obavještajnom časniku Vojske Republike Srpske (VRS) Dani Lukajiću za mučenje zarobljenika u logoru Manjača.

Vezani članci DORH (Ilustracija: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) DORH se oglasio o uhićenom zapovjedniku Manjače: Objavili za koje ga stravične zločine sumnjiče Slika nije dostupna Uhićen zapovjednik zloglasne Manjače: Zapovjedio mučenje zarobljenika, ponekad i sam u tome sudjelovao

Proglašen je krivim i dobio je 6 godina zatvora, piše N1.

Lukajić, koji je uhićen 30. lipnja 2018. prilikom ulaska u Hrvatsku s grupom koja je išla na komemoraciju fašističkim žrtvama u Jadovnom, nije se pojavio na izricanju presude. Na sudu se doznaje da je iskoristio zakonsku mogućnost da ne dođe na sud pa je ostao u zatvoru u Remetincu.

Obrazlažući presudu sudac Dražen Kevrić je kazao da je tijekom suđenja dokazima i iskazima svjedoka srušena Lukajićeva obrana u kojoj je u cijelosti porekao ratni zločin.

"Lukajić je na Manjači postupao s izravnom namjerom. Bio je svjestan svog položaja kao obrazovani oficir bivše JNA i znao je da se treba pridržavati Ženevskih konvencija, ali to nije činio", kazao je sudac. Dodao je i da se Lukajiću na teret nije stavljala organizacija logora i prehrana logoraša na Manjači, već samo "konkretni događaji u odnosu na pet zarobljenika".

Zapovijedio zlostavljanje za vrijeme ispitivanja

Podsjetimo, Lukajić je optužen da je od sredine lipnja do 16. rujna 1992. tijekom oružanog sukoba na području Bosne i Hercegovine, u logoru ratnih zarobljenika Manjača prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HVO-a i trojice zarobljenih pripadnika HOS-a, u više navrata unaprijed zapovjedio podređenim pripadnicima vojske Republike Srpske da za vrijeme ispitivanja ili nakon njega tjelesno zlostavljaju, tuku i ozljeđuju zarobljenike.

Njemu podređeni pripadnici vojske Republike Srpske, po okrivljenikovim prethodno izdanim zapovijedima, od sredine lipnja pa do kraja srpnja 1992. prilikom ispitivanja u njegovoj prisutnosti u više su navrata palicama pretukli dvojicu pripadnika HVO-a, a u razdoblju od 8. do 16. rujna 1992. rukama, nogama i palicama pretukli su dvojicu pripadnika HOS-a.

Optužen da je i osobno zlostavljao zarobljenike

Trećeg su pripadnika HOS-a okrivljeniku podređeni pripadnici vojske Republike Srpske po njegovim zapovijedima u više navrata udarali rukama, nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu i spolovilu te mu gurali palicu u anus.

Lukajića se tereti i da je osobno, prilikom ispitivanja trećeg pripadnika HOS-a, udarao drškom pištolja po glavi, metalnom stolicom po leđima te mu čupao nokte, a jednom prilikom udarao čekićem po šaci desne ruke dok su mu pripadnici vojske Republike Srpske držali ruku govoreći da to radi kako ovaj više nikad ne bi mogao na nekoga pucati, stoji u optužnici.

Lukajić je uhićen 30. lipnja prilikom ulaska u Hrvatsku s grupom koja je išla na komemoraciju fašističkim žrtvama u Jadovnom (Hina, M.V.).

Ministri o Pavićevoj kampanji i trošenju proračunskog novca: "Marko, samo naprijed", "Građanima treba objasniti"