Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Energetska učinkovitost

Sabor ukida kategoriju povlaštenih kupaca struje i plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor je današnje zasjedanje počeo objedinjenom raspravom o prijedlozima zakona o energiji i zakona o regulaciji energetskih djelatnosti, kojima se, među ostalim, donošenje cijena ili tarifa prenosi s Vlade na energetske subjekte, uz odobrenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).

Ukida se kategorija povlaštenih i tarifnih kupaca struje i plina, kao pretpostavka potpune liberalizacije tržišta energenata.

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Sabor Porezni paket Izglasane porezne promjene koje će utjecati i na plaće: "Očito ne živite u istoj državi kao narod, otiđite u trgovinu!"

Utvrđuje se pozicija krajnjih kupaca koji će imati posebne mjere zaštite zbog svog socijalnog statusa - ugroženi kupci, odnosno kućanstva koja zbog socijalnog položaja ili zdravstvenog stanja imaju pravo opskrbe energijom po posebnim uvjetima.

Za sigurnost opskrbe energentima odgovornim se smatra tržište, a zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal uvodno je rekla kako je riječ o odgovornosti operatora koji građane i druge potrošače opskrbljuju energijom.

>> 'Da u RH funkcionira trodioba vlasti, Bajića bi razriješili, a policija bi ga uhitila'

'U eventualnim izvanrednim stanjima, kada dolazi do poremećaja na tržištu, energetski sektor mora biti pripravan. Državna tijela imaju obvezu brinuti o sigurnosti opskrbe, prije svega kroz planiranje razvoja, kako bi energetski subjekti bili sigurni, kako bi bili pouzdani u dobavi i opskrbi, da bi bilo dovoljno energije i u takvim uvjetima', kazala je Obradović Mazal.

Naglasila je da se paket energetskih zakona donosi radi usklađivanja s europskim direktivama.

Zakonom o energiji među ostalim je predviđeno i da Vlada donosi Strategiju energetskog razvoja i Program provedbe Strategije.

Jedinice lokalne i područne samouprave svoje će razvojne dokumente morati uskladiti s tim dokumentima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene