Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće DORH-a

'Da u RH funkcionira trodioba vlasti, Bajića bi razriješili, a policija bi ga uhitila'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladen Bajić još je prošli tjedan trebao stati pred saborske zastupnike i izložiti izvješće o radu DORH-a iz 2011. godine, no na red je došao tek danas.

Mladen Bajić danas je konačno stao pred saborske zastupnike i predstavlja izvješće o radu Državnih odvjetništava u 2011. godini. U tom izvješću stoji kako su državna odvjetništva lani zaprimila 90.631 kaznenu prijavu, što je za 3,1 posto više nego godinu ranije.

Pročitajte i ovo Novi i stari zastupnici - 3 Prvi put sjeli u saborske klupe Nova lica u Saboru: "Uzbuđenje postoji, nastojat ćemo biti što bolji" Fotograija uoči konstituiranja Sabora uoči sjednice sabora Kakva fotka: Na njoj su svi (iako ih možda nećete prepoznati), samo njega nema

Bilježi se porast kaznenih prijava protiv nepoznatih počinitelja (za 11,1 posto), maloljetnih osoba (3,8 posto), mlađih punoljetnih osoba (1,5 posto) i protiv pravnih osoba (17 posto). Bajićevi su ljudi u prošloj godini zamrznuli više od 255,5 milijuna kuna vrijedne imovine pojedinaca

>> Bajićevo izvješće: Prošle godine zamrznuto 255,5 milijuna kuna imovine

Bajić je zastupnicima rekao kako je ovo izvješće napravljeno sukladno članku 40. Zakona o Državnom odvjetništvu, te kako sadrži podatke o stanju i kretanju kriminaliteta prijavljenog Državnom odvjetništvu.

Prije iznošenja osnovnih podataka Bajić je ukazao na ulogu državnog odvjetništva. 'Temeljna obveza državnog odvjetništva je progon počinitelja kaznenih dijela. Radi kao tijelo progona, a ne tijelo otkrivanja', kazao je Bajić te dodao kako DORH vrši pravne radnje radi zaštite imovine RH, ali ne skrbi i ne može skrbiti o državnoj imovini i njome raspolagati.

Bajić je naglasio kako Državno odvjetništvo više nije pasivni subjekt, nego i sami provode istrage. Obznanio je i kako u DORH-u trenutno radi 1646 osoba od čega je 617 državnih odvjetnika, te njihovih zamjenika i savjetnika. Naglasio je kako je cilj rada DORH-a biti što transparentniji prema javnosti.

Kao negativan moment u izvješću, glavni državni odvjetnik je istaknuo povećanje broja nepoznatih počinitelja za 11,1 posto. Porastao je broj i maloljetnih počinitelja (3,8 posto), mlađih punoljetnih osoba (1,5 posto) i protiv pravnih osoba (17 posto). Do pada prijava došlo je samo u odnosu na odrasle osobe, uzrok čega u tužiteljstvu vide u povećanju broja prijava protiv nepoznatih osoba.

>> EKSKLUZIVNO Bajić: Akcija na Medicini prije dva-tri tjedna probijena!

Bajić je izvijestio i o broju naloga za prisluškivanje pojedinaca za koje kaže da ih je znatno manje od prijašnjih godina. Podneseno je 728 naloga i to uglavnom za dilere opojnih droga kojima se nisu u pitanje dovodila temeljna ljudska prava. Rezultati prisluškivanja bili su uspješni korišteni su u kaznenim postupcima.

Glavni državni odvjetnik osvrnuo se i na optužbe o curenju informacija u DORH-a. 'Svi upiru prstom u DORH što se tiče curenja informacija, no je li to baš tako? Ako razmislimo o tome tko je sve dio postupka situacija će biti jasnija. Svi sudionici postupka imaju dostupnost cijelom spisu i time mogu raspolagati kao i DORH', rekao je Bajić i dodao kako unatoč njihovom radu i radu policije nisu otkrili odakle cure informacije. Smatra kako bi u zakonu o kaznenom postupku trebala biti neka odredba kojom će se zabraniti objava zaštićenih informacija.

Dodajmo kako Bajićevo izvješće na red dolazi u jeku afere Anatomija, koja je rezultirala privođenjem 12 osoba koje se dovodi u sumnju s prodavanjem ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 12 osumnjičenih 5 je osoba zadržano u istražnom pritvoru kako ne bi utjecali na svjedoke. Napomenimo kako su među uhićenima i suprug te sin Bajićeve zamjenice Višnje Lončar o čijoj će sudbini Bajić odlučiti ovaj tjedan.

Akcija na Medicinskom fakultet umalo je propala zbog curenja informacija, iz DORH-a, no to se u izvješću ne spominje.

Za raspravu o izvješću prvi se javio Peđa Grbin u ime kluba SDP-a koji je 'pozdravio predan požrtvovan rad DORH-a' te je u ime SDP-a podržao izvješće te kazao kako podupiru sveukupni rad DORH-a.

Kritičniji su bili Dragutin Lesar (Laburisti) i posebno HDSSB-ov  Dražen Đurović koji je rekao kako DORH bira koji će se slučaj procesuirati, te da se nekog slučaja primaju 'tek kad i kumice na placu o tome rasprave'. 'Deseci milijardi neplaćenih davanja državi, tisuće upropaštavanih poduzeća, tisuće fikus tvrtki koje su se koristile za isisavanje novca', rekao je Đurović i dodao kako u Hrvatskoj ne smije biti svetih krava. Podsjetio je i na skandal na medicinkom fakultetu kojeg je nazvao 'paradom i cirkusom za javnost'. 'Tko je to tko je radio s doktorom Ivom i njegovom nasljednicom? Tko je to koga je SDP donedavno htio smijeniti, a sad ga žele zadržati?', pitao se Đurović.

'Da u Hrvatskoj funkcionira trodioba vlasti, Sabor bi vas zbog svega toga razriješio, a po izlasku iz zgrade policija bi vas uhitila', poručio je Đurović Bajiću. Na kraju je naglasio kako HDSSB neće sudjelovati u 'ovoj farsi od glasovanja' te da glavni državni odvjetnik 'nema prolaznu ocjenu'.

Prolaznu mu je ocjenu opak dao Vladimir Šeks u ime Hrvatske demokratske zajednice. ''Državno odvjetništvo ispunilo je sve antikorupcijske mjere i time je DORH polučio snažan doprinos ulaska Hrvatske u EU', rekao je Šeks.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene