Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna presuda

Slučaj 'Paukova mreža': Svi proglašeni krivima, ukupno dobili 73 godine zatvora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je izrečena presuda krijumčarskoj skupini optuženoj da je na Bahamima i u Dominikanskoj Republici nabavljala stotine kilograma kokaina kojega su unajmljenim privatnim zrakoplovima prebacivali u Europu. Zajedno su osuđeni na 73 godine zatvora.

Riječ je o skupini otkrivenoj u policijskoj akciji 'Spider web' (Paukova mreža), okupljenoj oko kanadskog Hrvata Miroslava Ančića. On je tvrdio kako je bio uvjeren da je u kovčezima, koje je zajedno s djevojkom automobilom vozio kroz Austriju gdje su i uhićeni, bilo 10 milijuna dolara, a ne više od 100 kilograma kokaina.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu

Svih devetero optuženih proglašeno je krivima, zajedno su dobili 73 godine zatvora, a najdulju zatvorsku kaznu služit će upravo Miroslav Ančić - 14 godina. Treba naglasiti da se radi o nepravomoćnoj presudi i da se može očekivati žalba braniteljstva.

Ančić je u svojoj obrani kazao da ga je na prebacivanje gotovine privatnim zrakoplovima natjerala grupa iz Dominikanske Republike, smatrajući ga odgovornim za gubitak četiri milijuna kanadskih dolara koje su navodno uložili u Hrvatsku kreditnu zadrugu u Torontu. Na sudu je ispričao da nikada ne bi pristao na posao da je znao kako je u zaključanim kuferima zapravo skupocijeni 'bijeli prah'.

>> Pale krupne ribe: Policija razbila veliki lanac krijumčara kokaina!

I ostali optuženici poricali su krivnju, a obrana je isticala da je optužnica nedorečena.

USKOK je, međutim, tvrdio da su se optuženici pod Aničićevim vodstvom okupili u 'dobro organiziranu kriminalnu skupinu' koja je unajmljenim zrakoplovima s Kariba uspjela u Europu dopremiti gotovo 180 kilograma kokaina.

S kolumbijskim partnerima Aničićeva je skupina, tvrde u USKOK-u, planirala prokrijumčariti još nekoliko pošiljki od po 150 do 200 kilograma kokaina. No, dogovor nije realiziran zbog policijske akcije tijekom koje su, u travnju 2011. Aničić i kanadska Hrvatica Marina Gašpar uhićeni u Austriji s mercedesom punim kokaina, a u Sloveniji njihova 'prethodnica'.

(T.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene