Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj svetog mjeseca ramazana

Danas je Ramazanski bajram: Znate li kako čestitati ovaj blagdan i što se slavi?

Ramazanski bajram
Ramazanski bajram Goran Mehkek/Cropix
Aktualno Galerija Ramazanski bajram Ramazanski bajram Foto: Goran Mehkek/Cropix Ramazanski bajram Ramazanski bajram Foto: Goran Mehkek/Cropix Ramazanski bajram Ramazanski bajram Foto: Goran Mehkek/Cropix Ramazanski bajram Ramazanski bajram Foto: Goran Mehkek/Cropix +0 Ramazanski bajram Galerija 1/5 >>
Završetkom svetog mjeseca ramazana muslimani počinju trodnevno slavlje naziva Ramazanski bajram. Riječ o blagdanu tijekom kojeg se obitelj okuplja za stolom prepunom tradicionalnih jela, darivaju se djeca te su dobrodošle čestitke.

Danas se obilježava Ramazanski bajram (Eid al-Fitr), odnosno završetak svetog mjeseca ramazana. Jedna je od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana post od hrane, pića i tjelesnog užitka od zore do zalaska sunca tijekom trideset dana ramazana.

Završetkom svetog mjeseca ramazana muslimani počinju trodnevno slavlje tijekom kojeg se vjernici okupljaju, pripremaju tradicionalna jela, muškarci obilaze groblja i mole te svi darivaju djecu i siromašne.

Ramazanski bajram Ramazanski bajram Foto: Goran Mehkek/Cropix

Obilježavanje Bajrama započinje noć prije blagdana kada se kuće i ceste tradicionalno detaljno čiste, odlazi se u nabavu potrebnih namirnica za pripremanje bajramskih jela i ukućanima se dijele pokloni.

Na sam blagdan muslimani se okupljaju kod rodbine i prijatelja, a dan poslije, na drugi dan Bajrama, vjernici se prisjećaju svih onih koji su dali život braneći svoju obitelj, čast i vjeru.

Ramazanski bajram Ramazanski bajram Foto: Goran Mehkek/Cropix

Ramazanski bajram pravilno se čestita riječima "Bajram šerif mubarek olsun", što u prijevodu znači 'Neka ti je čestit i blagoslovljen Bajram'. Vjernici na tu čestitku odgovaraju s "Allah Razi olsun", što znači 'Neka je Allah zadovoljan s tobom'.

Oba se blagdana u islamskom kalendaru obilježavaju svake godine u isto vrijeme, dok datum u gregorijanskom kalendaru varira iz godine u godinu. To se događa zato što je gregorijanski kalendar solarni, a islamski je lunarni.

Ramazanski bajram Ramazanski bajram Foto: Goran Mehkek/Cropix

Blagdan ne treba zamijeniti s Kurban-bajramom (Eid al-Adha), koji se obilježava dva mjeseca i deset dana nakon ramazana i značajan je zato što muslimani tada idu na hadž, hodočašće u Meku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene