Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U prosincu referendum?

Glasovanje oko referenduma inicijative 'U ime obitelji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor će sledeći tjedan glasovati o prijedlogu Odbora za Ustav da se 1. prosinca održi referendum o pristupanju izmjenama Ustava na temelju inicijative 'U ime obitelji'. Oporba, ali i neke udruge obrušile su se na ovu odluku jer smatraju da zaobilazi volju naroda.

Prvog prosinca, ako odluku Odbora potvrde zastupnici, građane će na referendumskim mjestima dočekati papir s pitanjem 'Jeste li da se u Ustav donese odredba u kojoj se brak definira kao zajednica muškarca i žene'. Ako većina, bez obzira na odaziv referendumu, glasuje za to, ne znači da će se Ustav automatski mijenjati.

Većina u Odboru, bez obzira na kritike brojnih stručnjaka, zaključila je da će se nakon toga ipak morati glasovati u Saboru tj. da će ta inicijativa trebati potporu dvije trećine zastupnika. Tako se volja zastupnika stavlja iznad volje građana, a predsjednik Odbora Peđa Grbin objašnjava zašto.

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Slika nije dostupna Problem referenduma Ustavni sud poslao upozorenje Saboru! Evo o čemu se radi

'Zato što smo mi predstavnička demokracija. Volja građana se izjašnjava na nekoliko načina. Jedan način su izbori, a jedan način je neposredno odlučivanje putem referenduma. Međutim, u slučaju Ustava propisano je tko ga mijenja. Između ostalog, zato što u tom istom Ustavu piše da zastupnici u Saboru nemaju obvezujući mandat, zato što u istom tom Ustavu piše da se odluka o promjeni Ustava donosi dvotrećinskom većinom glasova u Saboru i zato što u istom tom Ustavu piše da odluku o promjeni Ustava proglašava Hrvatski sabor, a ne neko drugo tijelo', rekao je Grbin.

>>
'Građani na referendumu ne mogu promijeniti Ustav'

Oporba se protivi ovakvoj odluci.

'Ali i ova odluka koja je jučer donesena je s druge strane, pokušaj manipuliranja građanima koji neće razumjeti svrhu referenduma, a to moraju znati. Očekujem da Ustavni sud, ako Sabor usvoji ovakvu odluku, neće čekati ustavnu prijavu ili zahtjev za ocjenu ustavnosti, nego će po službenoj dužnosti odmah sam reagirati i donijeti odluku. Odmah po donošenju odluke očekujem reakciju Ustavnog suda', kazao je laburist Dragutin Lesar. Iako naglašava da HDZ podržava inicijativu 'U ime obitelji', Vladimir Šeks kaže da njegova stranka neće glasovati za.

'Protivit ćemo se tom prijedlogu da nakon referenduma, ponovno Sabor i ponovno vladajuća većina odlučuje hoće li prihvatiti odluku građana donesenu na referendumu', poručio je Šeks.

HDSSB je pak najavio da će podržati odluke, iako se s njima ne slažu.

'Zaključak nije dobar, ali mi nemamo instrumente da to spriječimo, mi ćemo glasovati za raspisivanje referenduma jer to traži inicijativa 'U ime obitelji'. Mi smo za raspisivanje referenduma, ali ćemo se u daljnjim koracima zalagati za to da se ta volja građana direktno provede u Ustavu', rekao je Josip Salapić.

Zastupnici su se našli u situaciji da će pobornici referenduma o braku glasovati protiv njegova raspisivanja, dok će vladajući, koji se ne slažu sa stavovima inicijative 'U ime obitelji', glasovati za njegovo raspisivanje. Na izjavu Peđe Grbina osvrnuo se i GONG te njegov vanjski član Odbora za Ustav Dragan Zelić.

'Imamo vrlo loš pravni okvir po pitanju referenduma. Tu ima nebrojenih rupa. Mi već godinama apeliramo na vladajuće, i na bivše vlade i na sadašnju Vladu da se uredi taj pravni okvir. Sada je prilika kod ustavnih promjena da se uredi pitanje referenduma i moram priznati da nam nije jasno zašto se ne ide u sređivanje tih stvari', istaknuo je Zelić. Punjenje pravne rupe oko referenduma, ako je suditi prema današnjim i jučerašnjim izjavama, podržavaju i oporba i vladajući.

Za većinu problema zaslužne su promjene Ustava 2010. godine kada je ukinuta odredba da referendum na državnoj razini mora imati izlaznost veću od pedeset posto birača.

Tada je trebalo osigurati da uspije referendum o ulasku u Europsku uniju, no guranje ovog pitanja pod tepih sada je došlo na naplatu. (S.V. / I.D. / Meda Servis)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene