Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POLOVICA ZA DRŽAVNI APARAT

Dan porezne slobode: Od ove nedjelje radite za sebe, a ne više za državu

Dan porezne slobode (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Dan porezne slobode (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dan porezne slobode (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dan porezne slobode (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Hrvati od danas prestaju raditi za državu. Danas je Dan porezne slobode. Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Forjan je izračunao koliko od plaće izdvajamo za funkcioniranje države.

Recimo da ste u godinu dana zaradili deset posudica cherry rajčica. Dvije ste u startu državi za zdravtstvo. Još dvije dali ste također državi za mirovinski sustav te vam je ostala još jedna da biste je također dali državi za razne njene agencije i institucije. Dakle, od svega što ste zaradili, državi ste dali - čak polovicu.

Pročitajte i ovo Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan Kaos s obračunom plaća ANKETA DNEVNIKA NOVE TV Je li vam plaća veća nakon porezne reforme? Pogledajte rezultate glasanja

Hrvati od danas pa do kraja godine mogu uživati u poreznoj slobodi. Idućih šest mjeseci ni kune neće davati državi.

Koliko od svoje plaće izdvajate za državu, možete doznati na kalkulatoru Udruge Lipa. Upišete plaću, mjesečne troškove, kredite. Ako, primjerice, za režije izdvajate 1000 kuna, od toga državi dajete 180. Još više država uzima kroz gorivo. ako na njega mjesečno trošite 500 kuna, državi od tog iznosa ide čak 310 kuna.

Polovicu plaće državi, osim Hrvata, daju i Nijemci, Izraelci i Francuzi. Slovencima, Bugarima i Estoncima na poreze i namete odlazi trećina primanja.

"Mi smo relativno najžešće oporezovanija zemlja u Europi. Ono što je bitno pitanje je na što država troši novac. Da li država pametno troši novac? Odgovor je ne. S jedne strane porezi preveliki, a s druge strane, kvaliteta javnog servisa nije dovoljno dobra" rekao je Davor Huić iz Udruge Lipa.

Hrvatski porezni sustav jedan je od najsloženijih u Europi. Osim 20-ak državnih, županijskih i lokalnih poreza, problem su i parafiskalni nameti, kojih je na stotine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene