Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diljem Hrvatske

Dan Oružanih snaga RH: Građanima otvorena vrata za razgledavanje vojne opreme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske 28. svibnja, koji je i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV), u srijedu su u Karlovcu u sjedištu HKoV-a na Danu otvorenih vrata s taktičko-tehničkim zborom građani mogli razgledati zapovjedništvo, oružje, suvremenu inženjerijsku opremu, opremu veza i protueksplozijske zaštite te opremljenost Vojne policije.

Zapovjednik HKoV-a general bojnik Mate Ostović rekao je za Hinu kako je "cilj takvog otvaranja" da građani vide na što je potrošen novac poreznih obveznika, s kakvom opremom vojska raspolaže i kako je održava i čuva, te da vide kako vojska živi i radi.

Pročitajte i ovo Pobuna u Karlovcu - 3 Svaki dan nova pukotina Izbila pobuna, traže hitno zaustavljanje radova: "Ja izađem, ali iznad mene žive ljudi s troje male djece" Ilustracija Vojna industrija cvjeta Susjedna država počinje s proizvodnjom dronova-samoubojica: "Na sve utjecaje imamo odgovore, a i izvozit ćemo ih, to je skupo na tržištu"

"Na neki način, to i popularizira vojni poziv. Privlači mlade u zanimanje koje nije lako, ali je ponosno, pa može pomoći onima koji ga žele da ga i odaberu kao svoj životni put", rekao je general Ostović.

Karlovac je grad inženjerijskih postrojba zadnjih pedeset godina, U Domovinskom ratu najveća inženjerijska postrojba bila ja i još je uvijek u vojarni u Kamenskom. Građanima je najzanimljivija robotizirana oprema za uklanjanje neeksplodiranih mina iznenađenja te Bojna veze koja građanima predstavlja pokretni satelitski sustav u kamionu.

Grabar Kitarović čestitala Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske

Narednik Zoran Palošić predstavio je građanima digitalni terminal koji na terenu, preko satelitskog tanjura, omogućuje vezu sa satelitom i preko njega s nekim bilo gdje u svijetu, pa makar i u susjednoj zgradi. Taj digitalni terminal ima LAN-port za računala, za internet i videovezu, a sve radi u svim vremenskim i geografskim uvjetima. Uza sve to, veza je kriptirana, zaštićena od prisluškivanja i neovlaštenog preuzimanja podataka.

Kako je rekao general Ostović, Bojna veze osigurava komunikaciju zapovjednika i nadređenih postrojba s podređenim postrojbama, sve satelitski, onako kako među sobom komuniciraju članice NATO-saveza, što omogućuje i razmjenu podataka i prijenos slike i zvuka.

Posjetiteljima je zanimljiv i karlovački proizvod - poznata jurišna puška HS Produkta. Desetnik Vojne policije Damir Sertić približio je građanima karakteristike te puške i drugog oružja kojim se služi Vojna policija Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnim misijama.

Sva se ta oprema, rekao je general Ostović, nabavlja u skladu s dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga te materijalnim mogućnostima Hrvatske. Prošlih se godina mnogo uložilo u materijalno opremanje, koliko se moglo, i u osobnu opremu vojnika, a ulažemo i u smještajne kapacitete, tako da će ovih dana biti otvoreni novi objekti, npr. u vojarni u Petrinji, dodao je.

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske je spomen na 28. svibnja 1991., kada je na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) u sklopu koje su javnosti predstavljene prve brigade budućih Oružanih snaga Republike Hrvatske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene