Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sve za nju'

'Dan narcisa': Današnji dan posvećen je oboljelima od raka dojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Humanitarna akcija 'Dan narcisa' održava se u Zagrebu i više od 30 gradova Hrvatske, već 18. godinu zaredom.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli oko 2500 žena, oko 960 ih umre, što znači da svaki dan od te maligne bolesti umru dvije do tri žene, upozoreno je danas na humanitarnoj akciji 'Dan narcisa', kojoj je cilj prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke.

'Broj oboljelih od raka dojke raste, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. On je na prvom mjestu od svih malignih bolesti od kojih oboljevaju žene. Prema zadnjim statistikama u Europi svake dvije minute jedna žena oboli od raka dojke, a svakih šest minuta jedna žena umre', istaknula je predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska Nada Kraljević.

Napomenuvši da je ta bolest u visokom postoku izlječiva, dodala je da je jedini lijek protiv nje pravodobno otkrivanje i uklanjanje rizičnih čimbenika. Sekundarna prevencija, rekla je, sastoji se od pozivanja onih žena koje su u rizičnoj skupini na mamografiju i educiranja ostatka populacije te stvaranja specijaliziranih centara s multidisciplinarnim pristupom.

Humanitarna akcija 'Dan narcisa' čiji je cilj prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke, održana je danas tradicionalno na zagrebačkom Cvjetnom trgu, a narcise su prodavali i predsjednik Republike Ivo Josipović te zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičević Vukičević.

Moto ovogodišnje akcije je 'Darujmo ružičasti život', a sav prihod od prodaje narcisa iskoristit će se za kupnju linearnog akceleratora, aparata za jednokratno zračenje kojim se uvelike smanjuje, čak 20-30 puta, emitiranje zračenja nad oboljelim, poboljšava tijek liječenja, a olakšava se i sam oporavak.

>> 'Zakašljao sam se i izbacio komad 'mesa' iz sebe'

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Besplatni pregledi Prevencija je najbolje oružje u borbi protiv raka dojke Slika nije dostupna Dan narcisa Počele prijave za besplatno mamografsko snimanje

Aparat je, istaknula je Kraljević, namijenjen Klinici za tumore u Kliničkom bolničkom centru 'Sestre milosrdnice', jer se u toj klinici obavi najviše operacija raka dojke i tu se nalazi najveći broj žena kojima će uređaj biti namijenjen.

Napomenula je da će do 2016. sve zemlje Europe morati uvesti nacionalni program liječenja raka dojke u specijaliziranim centrima, s ciljem smanjenja smrtnosti oboljelih žena za dodatnih 15 do 20 posto.

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je da društvo mora prepoznati problem raka dojke i raditi na prevenciji i pomoći ženama koje su oboljele.

Dodao je da sve bolji uspjesi na planu borbe protiv raka dojke pokazuju da napori koji se čine nisu uzaludni te je pozvao građane da se odazovu ovoj akciji.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičević Vukičević napomenula je da je potrebno podizati svijest o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke i psihološkoj pomoći, ne samo oboljelim ženama već i njihovim obiteljima te da je tu poruku važno iznova ponavljati.

Humanitarna akcija 'Dan narcisa', tijekom koje se prodaju narcisi kao simbol proljeća, nade i novog života, organizira se 18. godinu za redom u 30-ak gradova diljem Hrvatske.

Akciju su organizirali Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna Hrvatska u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene