Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno u Saboru

Glasnović Pernaru: "Trojica su me zvala zbog tebe. Da su te našli, ne bi danas sjedio ovdje"

Željko Glasnović (Foto: Dnevnik.hr)
Željko Glasnović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Minuta šutnje za Praljka u Saboru (Foto: Dnevnik.hr) Minuta šutnje za Praljka u Saboru (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Željko Glasnović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Hrvatski sabor je donio Državni proračun za iduću godinu, za ključni financijski dokument i proračunske projekcije za 2019. i 2020.

Najvažnije informacije iz Sabora u ovom trenutku:

Pročitajte i ovo Premijer Plenković u Saboru hvalisanje u saboru Plenković predstavio proračun: "Jedna mi je učenica dobacila - Hvala vam na ručku" Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

- Na početku sjednice Sabora pročitana je izjava o presudi Haškog suda, a nakon toga je održana minuta šutnje.

- Većina zastupnika SDP-a nije bila u sabornici tijekom čitanja izjave i minute šutnje.

- Neki zastupnici nisu smatrali primjerenim da se u Hrvatskom saboru održi minuta šutnje zbog presude Haškog suda i čina Slobodana Praljka.

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

Zajedničkom izjavom svih parlamentarnih stranaka u vezi s haškom presudom šestorici Hrvata iz BiH, koju je pročitao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, Sabor je u četvrtak nastavio sjednicu na kojoj bi trebao donijeti Državni proračun za iduću godinu.

17:57 - Hrvatski sabor je nakon višesatnog izjašnjavanja o amandmanima, donio Državni proračun za iduću godinu, za ključni financijski dokument i proračunske projekcije za 2019. i 2020., glasovalo je 79 zastupnika, 34 su bila protiv.

 Ukupni prihodi proračuna planirani su na razini od 129 milijardi kuna, odnosno za 6,1 posto su viši u odnosu na aktualni proračun. Ukupni rashodi bit će, pak, 133,3 milijardi kuna ili pet milijardi viši. Deficit opće države bit će na razini 0,5 posto BDP-a ili dvije milijarde kuna.

Saborski klubovi i zastupnici na proračun su podnijeli ukupno 147 amandmana, no 25 ih nije bilo podneseno ispravno, dakle sukladno zakonu o proračunu.

Vlada, a potom i Sabor glasovanjem su odbili sve oporbene amandmane od kojih se najveći dio odnosio na ministarstva znanosti i obrazovanja, demografije, pravosuđa.

Crvene štikle na saborskoj klupi

Među proračunskim amandmanima koje Sabor u četvrtak odbio bilo je i deset amandmana SDP-ova Arsena Bauka kojima je, u očekivanju ratifikacije Istanbulske konvencije, tražio da država osigura više novca za podršku svjedocima i žrtvama kaznenih djela te za besplatnu pravnu pomoć.

Ti su amandmani jednaki po sadržaju, ali različiti po traženim iznosima, objasnio je Bauk, iskoristivši priliku da još jednom podsjeti na važnost i zablude oko spomenute konvencije. Njegov je istup 'pojačan' crvenim štiklama na zastupničkoj klupi, simbolom prosvjeda protiv onih koji nisu ratificirali Istanbulsku konvenciju.

Premijer je prije godinu najavio njeno ratificiranje, očito je priča o Istanbulskoj unutarnja stvar HDZ-a, ustvrdio je Bauk.

Sredstva za USKOK usklađena su sa njihovim zahtjevima, te su viša za devet posto, objasnio je državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić razloge zbog kojih je odbijen amandman Živog zida da se iznos namijenjen USKOK-u poveća za 250 tisuća kuna.

Umjesto tumačenja, Biblija

Resorno Ministarstvo demografije odbilo je amandman Živog zida da se iznos namijenjen zajamčenoj minimalnoj naknadi poveća za 315 milijuna kuna, sa 584 na 899 milijuna kuna, a da se taj iznos 'skine' Ministarstvu obrane, odnosno opremanju višenamjenskim borbenim avionom. Sredstva planirana u proračunu dostatna su za isplatu sukladno zakonu, tumačila je državna tajnica Margareta Mađerić.

Veći je problem iskorjenjivanje siromaštva, nego nabava borbenih aviona, uzvratio je Ivan Pernar, pa se umjesto daljnjih tumačenja amandmana odlučio čitati Bibliju.

Što Biblija kaže, treba li glasovati o amandmanu ili ne, našalio se Jandroković.

12:40 Određena je stanka do 13.50 minuta

11:00 U Hrvatskom saboru počelo je glasovanje o 147 amandmana koje su na predloženi državni proračun za iduću godinu podnijeli zastupnici i klubovi, a predstavnici Vlade redom ih sve odbijaju.

Tako je odbijen amandman Živog zida koji je tražio 20 milijuna kuna više za nacionalne manjine, a na teret nabavke borbenih zrakoplova.

"Smatramo da su u državnom proračunu osigurana sredstva dostatna za provedbu svih mjera zaštite prava nacionalnih manjina", obrazložio je 'odbijenicu' ministar financija Zdravko Marić, na što je Ivan Pernar (Živi zid) poručio kako je tih 20 milijuna kuna važnije za zaštitu nacionalnih manjina nego za nabavu borbenih aviona.

Odbijeni su i amandmani SDP-ovaca Siniše Hajdaša Dončića i Marka Vešlingaja za dodatnih 80 milijuna kuna za elementarne nepogode, pri čemu bi se ti novci uzeli sa stavke za SOA-u, uz Marićevo obrazloženje da bi to ugrozilo rad SOA-e.

Nije prošao ni amandman SDP-ovca Domagoja Hajdukovića da se četiri milijuna kuna izdvoji za potporu Hrvatskom kazalištu u Pečuhu, te isto toliko za prijevozna sredstva za vatrogasce što bi se, predložio je, trebalo oduzeti uredima predsjednice i premijera.

"Imali smo prilike gledati heroje koji su se borili u strašnim prizorima, gdje su na požarišta išli u antiknim vozilima s antiknom opremom, imali situacije da su s fićom išli boriti se protiv vatrene stihije", isticao je Hajduković.

10:35 Nakon stanke utvrđen je kvorum te je nastavljeno s glasanjem.

10:14 Sabor je rad trebao nastaviti glasanjem o prethodno raspravljenim točkama, ali je ono odgođeno do 10:30 jer nedostaje nekoliko zastupnika HDZ-a, o čemu je Branko Bačić (HDZ) obavijestio predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića

10:05 Željko Glasnović (Nezavisni za Hrvatsku) Pernaru je poručio kako je likovao jučer nakon presude.

"Trojica su me zvala jučer nakon što si likovao. Da su te jučer našli, ti ne bi sjedio ovdje danas. Praljak je jučer oduzeo život za povijesnu istinu", kazao je Glasnović.

Potom je izgubio živce i burno reagirao na nečujno dobacivanje iz klupe

"Ti se smij tamo, poslije ćemo razgovarati ako mi imaš nešto za reći. Nemoj tamo brbljat, dođi poslije van. Vidjet ćemo se...", kazao je Glasnović jednom od zastupnika.

10:00 Miro Bulj (Most) kazao je kako je Praljkov čin krik da se govori istina o Domovinskom ratu.

"Hrvatski vojnik je spriječio da Ratko Mladić napravi masakr gori od onog u Srebrenici. General Praljak je ovaj čin napravio kao vrisak da bi govorili činjenice o Domovinskom ratu, a ne da šutimo. Kolegica Pusić je govorila da se u BiH vodi agresija. Sanader i Šeks su govorili da se generale izruči. Današnja ministrica kulture odbacila je knjigu generala Praljka kao šund. Moramo govoriti istinu o Domovinskom ratu. Hrvati su zaslužni za Hrvatsku i BiH. Naš predsjednik Sabora bio je ministar vanjskih poslova. Što je učinio za šestorku? Je li trebalo čekati 12 godina da jedan hrvatski ministar otiđe u Haag. (Mostov ministar pravosuđa Antre Šprlje, op.a). Grobovi nam to nikada neće oprostiti. Onu čašu otrova natočili su mu oni koju su locirali oni koji su izručili hrvatske generale. Ne smijemo se posipati pepelom, već moramo govoriti istinu", kazao je Bulj.

9:58 "HDZ-ovo neslaganje s presudom je licemjerno. Sanader je skupa sa Šeksom izručio hrvatske generale u Haag. Zašto je Praljak dragovoljno otišao? Znao je da će tamo ionako završiti", kazao je Pernar.

9:57 "Nakon godina šutnje, na površinu su isplivale duboke rane i ono što se radilo, a u čemu se na hrvatskoj televiziji nije govorilo. Nije se govorilo o onom što se događalo u Herceg-Bosni. Haški sud je potvrdio zločine u Herceg-Bosni. Oni nisu bili sporardični, već su se sustavno činili. Haški sud je za te zločine krivima proglasio Tuđmana, Šuška. HDZ ne priznaje presude, ali u isto vrijeme ne dovodi u pitanje rad Haškog suda", kazao je Pernar.

9:59 Nakon stanke presudu Haškog suda komentirao je Ivan Pernar.

9:40 Ivan Pernar (Živi zid) zatražio je stanku zbog suicida generala Praljka. Miro Bulj (Most) i Željko Glasnović (Nezavisni za Hrvatsku) također su zatražili stanku zbog istog razloga.

Većina zastupnika SDP-a nije bila u sabornici tijekom čitanja izjave i minute šutnje.

09:40 Nakon čitanja izjave održana je minuta šutnje.

09:38 "Hrvatski sabor očekuje da Vlada razmotri sve raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi osporila navode iz žalbene presude.

U novonastalim okolnostima, Klubovi zastupnika suglasili su se da je potrebno održati razboritost, jedinstvo i odgovornost političkih stranaka vodeći računa o interesima Republike Hrvatske. U tom smislu, Klubovi zastupnika pozivaju zastupnice i zastupnike da se vode tim načelima u svom daljnjem političkom djelovanju u Hrvatskom saboru", poručio je Jandroković.

09:36 "Jučer, u srijedu, 29. studenoga održana je sjednica proširenog Predsjedništva Hrvatskoga sabora u povodu žalbene presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju kojom se potvrđuju kazne za Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Nakon jučerašnje rasprave, Klubovi zastupnika suglasili su se u ocjeni da žalbena presuda ne uvažava povijesnu istinu, činjenice i dokaze te je kao takva nepravedna i neprihvatljiva.

Upravo je tragičnim činom oduzimanja života general Slobodan Praljak na simboličan način ukazao na svu nepravednost žalbene presude.

Dopustite mi da u ime Hrvatskoga sabora i u osobno ime izrazim iskrenu sućut njegovoj obitelji", izjavio je Jandroković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene