Stanje u Slavonskom Brodu danas je poprilično dobro. Nakon jučerašnje eksplozije svakih sat vremena mjeri se kvaliteta zraka.

Galerija


Pojavio se problem naftne mrlje. Ona je uočena nedugo nakon eksplozije. Ta je mrlja duga pet kilometara, široka 15 metara, no s obale se ne može vidjeti jer je krenula nizvodno i pri tom se raspršila. Građanima nakon eksplozije nije bilo ugodno.

Vezani članci Slika nije dostupna U Slavonskom Brodu potpisan ugovor koji bi trebao biti prvi korak prema rješenju onečišćenja zraka Mirko Duspara nakon sastanka kriznog stožera (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Duspara o eksploziji u rafineriji: "Za građane Slavonskog Broda nema opasnosti"

Evo što su rekli neki od njih: "Ovo je bomba i za jedan i za drugi grad". Drugi sugovornik napominje kako mu je primarno da zrak u Slavonskome Brodu bude čist. "10 godina se borimo za čist zrak, no stanje se nigdje ne pomiče, pa je moguće da će nam ovo čak i pomoći", rekao je jedan od sugovornika reporteru Dnevnika Nove TV Dini Golešu.

Isključena diverzija kao uzrok eksplozije

Eksploziju u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu najvjerojatnije je izazvao kvar na postrojenju za proizvodnju dizel i benzinskog goriva i nema dokaza za nagađanja kako se radi o nekoj vrsti diverzije a radnici koji su pri tom stradali spriječili su još veću tragediju angažirajući se kako bi isključili dotok plina, informacije su koje su u srijedu novinarima prenijeli predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i zapovjednik policije u Bosanskom Brodu Slobodan Miličević.

"U ovom trenutku mogu reći da mi pouzdano, ne mogu reći sto posto, ali u velikoj mjeri isključujemo utjecaj vanjskog faktora", izjavio je Miličević. Pojašnjavajući što se točno zbivalo on je kazao kako je policija u utorak iza 21 sat i 30 minuta dobila obavijest o eksploziji i požaru u rafineriji kao i o tome da je ozlijeđen veći broj radnika.

Odmah su angažirani svi policajci a gasitelji su također žurno reagirali kako bi što prije ugasili vatru. Odmah je pružena pomoć ozlijeđenim radnicima a negdje oko 1 sat i 30 minuta pronađeno je i tijelo 33-godišnjaka koji je poginuo. Taj radnik, kakao je kazao policijski zapovjednik, radio je na postrojenju pored onoga na kojemu je došlo do eksplozije odnosno na onom koje nosi oznaku "4a" dok je eksplozija izbila na postrojenju pod oznakom "4".

"Ta dva postrojenja su jedno uz drugo. Istraga će utvrditi što je pravi uzrok smrti", kazao je Miličević. Ozlijeđene radnike u dobojskoj bolnici tijekom dana je posjetio Dodik. Nazvao ih je herojima koji su svojom požrtvovnošću spriječili katastrofu."Bilo je važno zatvoriti ventile da ne dolazi do dotoka plina što bi tragediju učinilo većom", kazao je Dodik.

Dodao je kako je sada vrlo važno utvrditi sve okolnosti incidenta odnosno je li riječ o tehničkoj havariji ili "ne daj Bože nečem drugom". (MT/Hina)