Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ALERGIJE KAO ŽIVA PATNJA

S ljepšim vremenom stižu i neželjene popratne pojave: "Jednom sam došla kod doktorice i svi su bježali od mene..."

Proljetni umor i alergije (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Proljetni umor i alergije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Proljetni umor i alergije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Proljetni umor i alergije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Proljetni umor i alergije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Proljetni umor i alergije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Proljetni umor i alergije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Mnogi su jedva dočekali sunce i temperature u plusu, no prestankom zime i pojavom toplijih dana česta je pojava proljetnog umora. Buđenje prirode donosi neprilike i alergičarima.

Priroda se budi, a vama se spava, umorni ste i bezvoljni. Znakovi su to proljetnog umora. "Onaj osjećaj kada bi tijelo, kad se priroda budi, htjelo napraviti toliko toga, a jednostavno zimski način života nam ne da", objašnjava Vjekoslava Amerl-Šakić, specijalistkinja obiteljske medicine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave" Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

Dan je sve dulji, samim time dulje smo aktivni. Za više energije liječnici preporučuju šareni tanjur. "Trebamo jesti što više voća - sada dolazi zelenjava, friška dalmatinska salata, divlje salate, radići, to što je sve puno željeza i raznih vitamina", tvrdi Amerl-Šakić.

Dok jedni gunđaju, drugi se proljeću vesele i obožavaju boraviti vani. No, boraviti na zraku nije pametno za svakoga. "Ambrozija me ubije. Kišem, pušem nos, crvene oči, svrbi. Jednom sam došla kod doktorice, onda su svi bježali od mene... ja velim nisam vam ja prehlađena imam ja alergiju", otkriva Đurđica.

Ovih dana su zabilježena prva peludna zrnca visokoalergene peludi breza. Dolaskom proljeća stižu i proljetne alergije. "Upravo ovo je pravo vrijeme da se upozore alergične osobe da će u narednih tjedan do 10-ak dana, ovisno o vremenskim uvjetima, započeti polinacija peludi breze koja nam je svima znana, pored ambrozije, kao ona pelud koja najviše pravi probleme alergičnim osobama", rekla je dr. sc. Barbara Stjepanović, dipl. ing. NZJZ Dr. A. Štampar.

A u idućim danima vrijeme se ponovno mijenja. "Ovo toplo i promjenjivo proljetno vrijeme, malo sunce, malo kiša, koje pogoduje cvjetanju, imat ćemo sve do vikenda kad nas stvarno čeka jedno naglo zahladnjenje koje će trajati dosta kratko. Već idući tjedan vraćat ćemo se ipak proljetnom vremenu i proljetnim temperaturama", otkriva meteorologinja Ana Bago Tomac.

Koncentracija peludi može se provjeriti na peludnoj prognozi. Za vrijeme velike koncentracije ne preporučuje se izlaziti u prirodu. No, ako nemate problema s alergijama, evo savjeta kako pobijediti proljetni umor i probuditi se iz zimskog sna.

"Šećite se ljudi po vani, upijajte boje, gledajte cvijeće. Nevjerojatno je što je sve procvalo - od potočnica, malih ljubičica, svega ima, samo pogledajte", poručila je Amerl-Šakić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene