Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GLEDAJTE UŽIVO NA DNEVNIK.HR-u

Dan D za Todorića: Danas objava rezultata poslovanja za ključne tvrtke Agrokora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska javnost danas bi trebala dobiti odgovor na koji se čeka od početka krize u Agrokoru – je li Ivica Todorić "muljao" s financijskim rezultatima koncerna i kolika je dubioza u poslovanju Agrokorovih tvrtki?

Izvanredna uprava Agrokora na čelu s Vladinim povjerenikom Antom Ramljakom objavit će u 15 sati najvažnije nalaze revidiranih financijskih izvješća za ključne tvrtke iz sastava koncerna, s izuzetnom Agrokora d. d. koje je napravila revizorska kuća PricewaterhouseCoopers (PWC). Revidirani financijski izvještaj za Agrokor d. d., kao i konsilidirani financijski pokazatelji bit će prezentirani vjerovničkom vijeću u ponedjeljak nakon čega će biti i javno objavljeni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cjelovito izvješće revizije "Bit će jako puno civilnih tužbi": Imovina koncerna Agrokor manja je za više od 20 milijardi kuna Slika nije dostupna TODORIĆEVI NAPADI NA BLOGU Revizija je za 2016. utvrdila milijarde kuna duga i još sedam stvari koje trebate znati o zbivanjima oko Agrokora

U javnosti već neko vrijeme kolaju neslužbene informacije o milijardama kuna minusa u Agrokorovu poslovanju u 2016. godini, no nakon službene objave rezultata znat će se ne samo točno koliko iznosi dubioza već će biti jasnije je li Ivica Todorić i na koji način frizirao poslovne knjige. A o tome je li bilo nezakonitosti u poslovanju ovisit će pak sudbina donedavno najmoćnijeg poduzetnika u Hrvatskoj. 

DORH, naime, već nekoliko mjeseci "češlja" Agrokorove tvrtke i njihove odnose s dobavljačima i factoring-društvima kako bi se utvrdilo je li bilo nezakonitih radnji u poslovanju, no ključnu ulogu ipak bi mogla odigrati financijska, odnosno revizorska izvješća kompanije. 

Još u srpnju glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan novinarima je rekao da Uskok svoj rad usklađuje s revizorima dodavši: "I to će biti na neki način ishodišna točka od koje će se raditi naša forenzika, a mi na njoj već sada radimo."

O friziranim bilancama Agrokora prvi je progovorio ruski Sberbank, najveći kreditor Agrokora, koji je protiv Ivice Todorića podnio i kaznenu prijavu jer im je, kako tvrde, kao kreditorima prikrivao prave podatke o stanju Agrokorovih financija.

Todorić u obračun preko bloga

Dva tjedna prije objave rezultata revizije koju je naručila izvanredna uprava Agrokora Ivica Todorić krenuo je u protunapad i preko noći postao najčitaniji, a s obzirom na broj objava i najproduktivniji hrvatski bloger, uz pomoć stručnjaka, naravno. Napisao je da čeka objavu bilanci i da će se pokazati da je bio u pravu, a izvanrednu upravu optužio je za "prilagođavanje računovodstvenih metodologija" i "neke druge ciljeve i strategije".

"Prvo i osnovno, bilance izrađuje Uprava Agrokora, a PWC daje mišljenje. Ovo nisu nikakve PWC-ove bilance, nego bilance koje su Knighthead, Martina Dalić i Ante Ramljak dizajnirali da upropaste i jeftino preuzmu Agrokor i njegovu imovinu (...) S punom sigurnošću mogu reći, sve što se otpisuje bilo je stvarno uloženo, i niti jedna kuna iz Agrokora nije izvučena (...) Mogu bilance predstaviti kako god žele, mogu i prijetiti, ali svoj kriminal, laži, nezakonito i neustavno djelovanje neće moći sakriti. I snosit će odgovornost", napisao je Todorić u posljednjem blogu od 27. rujna.

Protiv potpredsjednice Vlade Martine Dalić i povjerenika Ante Ramljaka podnesena je anonimna kaznena prijava, no Todorić je na blogu demantirao da ju je on podnio. Priznao je da za obranu okuplja odvjetnike i financijske stručnjake, domaće i međunarodne.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene