Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na optuženičkoj klupi

Nobilo: Dokazat ćemo da je Polančec djelovao u javnom interesu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ne smatram se krivim', rekao je Damir Polančec na suđenju.

Damir Polančec je danas prvi puta sjeo na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda gdje je potvrdio da se ne osjeća krivim jer je u potpunosti radio u interesu države, a ne osobnom interesu vukovarskog odvjetnika Petra Miletića kojemu je isplatio pola milijuna državnih kuna.

Pročitajte i ovo Krenulo je suđenje roditeljima - 1 Najteže tek slijedi Odvjetnik roditelja žrtava masakra: "Bio sam na ispitivanju dječaka ubojice. Kad sam vidio snimke, uzrujao sam se" Slika nije dostupna Energično nijekanje Šeks: Polančec laže, rekao mi je da je sve radio po nalogu Sanadera

Bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva na suđenju je ponovio ono što je već rekao u istrazi. Ni on, ni odvjetnik Petar Miletić kojem je platio pola milijuna kuna, za studiju koja je prema optužnici bila nepotrebna, ne osjećaju se krivima. Za vrijeme čitanja optužnice Polačnec je cijelo vrijeme klimao glavom očito pokušavaju dati do znanja da ono što stoji u optužnici nije točno. Za vrijeme suđenja Polančec je bio izrazito nervozan i dva je puta popio tabletu za želudac.

Nobilo: Polančec se ne osjeća krivim jer je radio u interesu države

U svom uvodnom govoru na početku prvog suđenja bivšem potpredsjedniku vlade njegov odvjetnik Anto Nobilo je kazao da će tijekom postupka dokazati da Polančec nije postupao s namjerom da Miletiću ostvari nezakonitu dobit jer ga od ranije nije poznavao i nije imao motiva priskrbiti mu novac.

>> Počelo drugo poluvrijeme 'prodanog brata' Polančeca

>> Ekskluzivno: Polančecova obrana zove i premijerku na svjedočenje

>> Damir Polančec izbrisan iz članstva HDZ-a

Cijeli slučaj nastao je kada je trebalo riješiti 'veliki politički problem' radnika Borova srpske nacionalnosti kojima se za razliku od radnika Hrvata nisu isplaćivale plaće i otpremnine.

Međunarodna zajednica i stranka SDSS, kao koalicijski partner vladajućeg HDZ-a, o tome su obavijestili bivšeg premijera Ivu Sanadera, a on je od Polančeca tražio da riješi problem, ali da ne potroši puno novca, kazao je Nobilo.

Dodao je da je Polančec pronašao rješenje i uglavnom starije radnike srpske nacionalnosti privolio da upisom staža u radne knjižice dobiju pravo na mirovinu.

Polančec je odvjetnicima ponudio 2,3 milijuna kuna

'Svi su bili zadovoljni jer je riješen veliki problem, a gubili su jedino odvjetnici jer su ostali bez velikih naknada koje bi dobili da su sporovi došli do suda. Polančec je tada odvjetnicima ponudio 2,3 milijuna kuna i rekao im da se dogovore kako će ih podijeliti', kazao je Nobilo.

No, kako se sporazum nije riješio u dogovorenom roku odvjetnik Miletić, koji je u prvoj podjeli dobio 1,3 milijuna kuna, podigao je tužbe na izvršenje sporazuma. Kako ih je bilo više od 2000 Polančec mu je obećao još 500 tisuća kuna da od njih odustane, a usput je tražio i studiju koja do njega nikada nije došla.

'Prihvaćamo da je studija bila osnova za isplatu odvjetničkog honorara, ali Polančec ju nije vidio jer bi sigurno tražio dopunu, budući je trebala biti korisnija', kazao je Nobilo.

USKOK-ova tužiteljica: Polančec je radio u privatnom interesu

Slične je tvrdnje ponovio i Miletićev odvjetnik, no USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš smatra da je Polančec djelovao isključivo u privatnom interesu.

Ponovivši navode iz optužnice u svom je uvodnom govoru kazala da će tijekom postupka dokazati da je Polančec kao visoki državni dužnosnik Miletiću omogućio nezakonito stjecanje novca. Na taj način oštećen je državni proračun, zaključila je tužiteljica.

'Na studiju nije utrošeno 550 radnih sati'

Kazala je i da je tvrdnje tužiteljstva tijekom dosadašnjeg postupka potvrdilo više svjedoka koji su ispričali da se naručena studija nikada nije koristila.

'Na studiju nikako nije utrošeno 550 radnih sati kako je Miletić naveo u pismu namjere, tim više što je dio rada sastavljenog na samo 19 stranica s uvodom i popisom literature', ustvrdila je tužiteljica.

Kao i tijekom postupka prije suđenja oba optuženika su pred sucem Ivanom Turudićem kazala da se ne osjećaju krivima. Nakon stanke u nastavku suđenja očekuje se salušanje dvojice svjedoka.

Stanimirović i Ajduković kao svjedoci

Kao svjedoci na suđenju bivšem potpredsjedniku vlade i ministru gospodarstva Damiru Polančecu trebali bi se pojaviti i predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović te njegov bivši stranački kolega i nekadašnji vukovarsko-srijemski dožupan Jovan Ajduković. Obrana njihovim iskazima želi dokazati da Polančec nije radio u interesu suoptuženog vukovarskog odvjetnika Petra Miletića kojemu je iz državne blagajne za nepotrebnu stručnu studiju isplatio pola milijuna kuna.

USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš je nakon ročišta na zagrebačkom Županijskom sudu izjavila kako ni danas nije dobiven odgovor zbog čega je Miletiću iz državnog proračuna isplaćena tolika svota. 'To je iznos moje trogodišnje plaće', ustvrdila je tužiteljica.

'Radili na ostvarenju prava radnika'

Polančecov odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da je bivši potpredsjednik vlade radio na ključnom političkom pitanju - ostvarenju prava radnika Borova srpske nacionalnosti kojima se u radni staž nisu uračunavale godine dok je to područje bilo pod okupacijom.

Oni zbog toga, za razliku od radnika Hrvata, nisu mogli ostvarivati prava na mirovine i otpremnine pa je na rješavanju ovog problema ustrajavala međunarodna zajednica i SDSS kao koalicijski partner HDZ-ove vlasti. Izlazeći iz sudnice Nobilo je kazao da će obrana u nastavku postupka pokušati dokazati da je Polančec djelovao u javnom interesu te da je isplatom honorara odvjetniku Miletiću državi uštedio znatno veći iznos koji bi u konačnici morao biti isplaćen obespravljenim Srbima na temelju sudskih odluka. Suđenje se nastavlja 29. rujna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene