Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekretnine ponovno privukle pozornost

Bivši ministar Miljavac o Krstičevićevoj kupovini jeftinog stana: "Puno generala je dobilo stanove po tom pravilniku, nije on bio iznimka"

Problem Damira Krstičevića s nekretninama - 1
Problem Damira Krstičevića s nekretninama - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Problem Damira Krstičevića s nekretninama - 1 Problem Damira Krstičevića s nekretninama - 1 Foto: DNEVNIK.hr Problem Damira Krstičevića s nekretninama - 2 Problem Damira Krstičevića s nekretninama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Problem Damira Krstičevića s nekretninama - 3 Problem Damira Krstičevića s nekretninama - 3 Foto: DNEVNIK.hr Problem Damira Krstičevića s nekretninama - 4 Problem Damira Krstičevića s nekretninama - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Problem Damira Krstičevića s nekretninama - 5 Galerija 1/6 >>
Nekretnine bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića ponovno privlače pozornost.

Ovoga puta u fokusu je stan u Zagrebu koji je otkupio od MORH-a. Riječ je, zapravo, o dva stana naknadno spojena u jedan površine 160 četvornih metara koje je država platila 2,2 milijuna kuna, potom ih Krstičeviću prodala za 136.000 kuna.

Pročitajte i ovo Crkva - 1 Incident u Stobreču Vjernik ispričao što se dogodilo kad je Krstičević došao na oltar crkve: "Ljudi su došli čuti riječ Gospodnju, a ne političara" Damir Krstičević, bivši ministar obrane Nevjerojatno Svećenik vjernicima rekao da glasaju po savjesti, ali za oltar pozvao Krstičevića

A iako mu u imovinskoj kartici stoji da su to dva zasebna stana, i Krstičević i MORH danas tvrde da je jedan.

"Sukladno propisanim kriterijima od Ministarstva obrane dodijeljen mi je dvoetažni stan (prizemlje i prvi kat, površine 160 m2), a ne dva stana, kojeg sam otkupio u skladu sa Zakonom o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo i sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske iz 1995. godine o prodaji stanova u vlasništvu kojima upravlja Ministarstvo obrane.

Vezano za cijenu stana kojeg sam otkupio od Ministarstva obrane mogu reći kako je ona formirana kao i kod svih djelatnih vojnih osoba koji su kupili stanove od Republike Hrvatske, a kojima upravlja Ministarstvo obrane", kazao je Damir Krstičević

Nije jedini takav slučaj

Bivši ministar obrane, Pavao Miljavac, otkriva da to nije jedini takav slučaj. Zbog zasluga u ratu, čina generala, dužnosti koju je obnašao u Glavnom stožeru i invaliditeta, Krstičević je stekao to pravo prema pravilniku koji je donio - Gojko Šušak.

Dvije godine poslije MORH je kupio i poslovni prostor ispod njegova. Aneksom ugovora prodao ga Krstičeviću. Potom je prenamijenjen u stambeni prostor i povezan sa stanom iznad. Iz MORH-a poručuju da su 2000. godine otkupili 3000 stanova na području Republike Hrvatske jer adekvatnih slobodnih i useljivih stanova za potrebe Hrvatske vojske nije bilo.

I dok i oni tvrde da je Krstičević dobio jedan dvoetažni stan, u njegovoj imovinskoj kartici vode se kao dva, a procjenjuje ih na ukupno 2 milijuna i 340 tisuća kuna.

U SDP-u traže od bivšeg ministra da pojasni nepodudarnosti. Kada je sporni aneks ugovora rađen, ministar obrane bio je Pavao Miljavac. "Puno generala je upravo dobilo stanove po tom pravilniku, i nije on bio iznimka", kazao je Miljavac.

Imao pravo dodijeliti stan

Osim stambene komisije, i ministar je imao diskrecijsko pravo dodijeliti stan.

"Ja sam imao pravo na 160 kvadrata i kao načelnik stožera i kao ministar obrane, mogao sam čak sam sebi potpisati u konačnici, a nisam, jer sam imao stan. Smatrao sam da ne bi bilo baš, što bi se reklo, pošteno da sad ja još uzmem jedan stan. Međutim, ima primjera gdje su i po dva tri stana uzeta", dodaje.

Kada je Krstičeviću prodan prvi stan ministar je bio Andrija Hebrang. On kaže, o tome ne zna ništa.

"U mojem mandatu, koliko znam, nismo dijelili stanove, osim onih naslijeđenih od JNA. Običaj je da nakon ratova pobjednici dijele stanove zaslužnima za pobjedu, a gubitnici plaćaju!", objasnio je Hebrang.

Ovu temu, priznaju u SDP-u, ne bi ni potencirali da nije izbora. Žele, kažu, da se ovo raščisti pa da sučeljavaju programe, a ne afere.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene