Nekretnine bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića ponovno privlače pozornost.

Galerija Problem Damira Krstičevića s nekretninama - 1 Problem Damira Krstičevića s nekretninama - 2 Problem Damira Krstičevića s nekretninama - 3 +2 Problem Damira Krstičevića s nekretninama - 4

Ovoga puta u fokusu je stan u Zagrebu koji je otkupio od MORH-a. Riječ je, zapravo, o dva stana naknadno spojena u jedan površine 160 četvornih metara koje je država platila 2,2 milijuna kuna, potom ih Krstičeviću prodala za 136.000 kuna.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović novinare ostavio pred vojarnom pa izašao pred mikrofone: "Banožić najavi hitan let pa juri da mu se ne ohladi janjetina u vikendici" Danira Gović Noćna mora hrvatske glumice: "Kupili smo stan s čistim papirima. Sad mi ga država želi oteti. Kažu mi da nije moj"

A iako mu u imovinskoj kartici stoji da su to dva zasebna stana, i Krstičević i MORH danas tvrde da je jedan.

"Sukladno propisanim kriterijima od Ministarstva obrane dodijeljen mi je dvoetažni stan (prizemlje i prvi kat, površine 160 m2), a ne dva stana, kojeg sam otkupio u skladu sa Zakonom o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo i sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske iz 1995. godine o prodaji stanova u vlasništvu kojima upravlja Ministarstvo obrane.

Vezano za cijenu stana kojeg sam otkupio od Ministarstva obrane mogu reći kako je ona formirana kao i kod svih djelatnih vojnih osoba koji su kupili stanove od Republike Hrvatske, a kojima upravlja Ministarstvo obrane", kazao je Damir Krstičević

Nije jedini takav slučaj

Bivši ministar obrane, Pavao Miljavac, otkriva da to nije jedini takav slučaj. Zbog zasluga u ratu, čina generala, dužnosti koju je obnašao u Glavnom stožeru i invaliditeta, Krstičević je stekao to pravo prema pravilniku koji je donio - Gojko Šušak.

Dvije godine poslije MORH je kupio i poslovni prostor ispod njegova. Aneksom ugovora prodao ga Krstičeviću. Potom je prenamijenjen u stambeni prostor i povezan sa stanom iznad. Iz MORH-a poručuju da su 2000. godine otkupili 3000 stanova na području Republike Hrvatske jer adekvatnih slobodnih i useljivih stanova za potrebe Hrvatske vojske nije bilo.

I dok i oni tvrde da je Krstičević dobio jedan dvoetažni stan, u njegovoj imovinskoj kartici vode se kao dva, a procjenjuje ih na ukupno 2 milijuna i 340 tisuća kuna.

U SDP-u traže od bivšeg ministra da pojasni nepodudarnosti. Kada je sporni aneks ugovora rađen, ministar obrane bio je Pavao Miljavac. "Puno generala je upravo dobilo stanove po tom pravilniku, i nije on bio iznimka", kazao je Miljavac.

Imao pravo dodijeliti stan

Osim stambene komisije, i ministar je imao diskrecijsko pravo dodijeliti stan.

"Ja sam imao pravo na 160 kvadrata i kao načelnik stožera i kao ministar obrane, mogao sam čak sam sebi potpisati u konačnici, a nisam, jer sam imao stan. Smatrao sam da ne bi bilo baš, što bi se reklo, pošteno da sad ja još uzmem jedan stan. Međutim, ima primjera gdje su i po dva tri stana uzeta", dodaje.

Kada je Krstičeviću prodan prvi stan ministar je bio Andrija Hebrang. On kaže, o tome ne zna ništa.

"U mojem mandatu, koliko znam, nismo dijelili stanove, osim onih naslijeđenih od JNA. Običaj je da nakon ratova pobjednici dijele stanove zaslužnima za pobjedu, a gubitnici plaćaju!", objasnio je Hebrang.

Ovu temu, priznaju u SDP-u, ne bi ni potencirali da nije izbora. Žele, kažu, da se ovo raščisti pa da sučeljavaju programe, a ne afere.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju