Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na presudu

Ugledni pravnik s Yalea: Oslobađajuća presuda ruši srpsku protutužbu za genocid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugledni stručnjak za međunarodno pravo s američkog sveučilišta Yale, prof. Mirjan Damaška, izjavio je da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču "radosna vijest" koja će imati "negativne implikacije" na srpsku protutužbu za genocid protiv Hrvatske, u postupku pred Međunarodnim sudom pravde.

"Oslobađajuća presuda Haaškog suda (ICTY) za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača ispunila me radošću ne samo zbog generala Ante Gotovine i Mladena Markača već i zbog mogućih povijesnih, političkih i pravnih implikacija koje bi eventualno utvrđenje udruženog zločinačkog pothvata moglo imati za Hrvatsku", rekao je ugledni stručnjak za međunarodno pravo s američkog sveučilišta Yale Mirjan Damaška u telefonskom razgovoru iz New Yorka.

Kazao je kako se jako plašio da bi sud mogao potvrditi presudu u tom dijelu jer se "onda ne bi radilo samo o našim generalima već i o nastanku hrvatske države, predsjedniku Franji Tuđmanu" i drugim aspektima.

Priznajući da se nadao samo djelomičnom ukidanju presude, posebno nakon što je žalbeno vijeće zatražilo od tužiteljstva da se očituje o mogućim alternativnim oblicima odgovornosti, što je pokazivalo da se prvostupanjska presuda "klima", Damaška je kazao kako je oslobađajuća presuda za njega "iznenađenje" i "radosna vijest".

Odgovarajući na pitanje o utjecaju današnje presude ICTY-a na tužbu za genocid Hrvatske protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), poglavito na protutužbu Srbije za genocid protiv Hrvatske, koja se u velikoj mjeri oslanja na prvostupanjsku presudu ICTY-a protiv Gotovine i Markača, Damaška je ocijenio kako je oslobađajuća presuda "došla kolosalno" i da će imati "negativne implikacije" za srpsku protutužbu.

Pročitajte i ovo Valerij Zalužni Posula se pepelom, ali... Nakon gnjusnih izjava o umiranju mladića, savjetnica glavnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga dobila otkaz Slika nije dostupna Vesna Pusić: VIDEO 'Presuda ne znači da nije bilo rata ili da nije bilo zločina i ubijanja'

>> GOTOVINA: Okrenimo se budućnosti!; MARKAČ: U srcu sam uvijek nosio svoju domovinu!

"To je povoljna vijest ali nije tako važna kao što izgleda. Da je potvrđena prvostupanjska presuda to opet ne bi bilo dobro za Srbiju. Sud bi utvrdio da se radilo o etničkom čišćenju, a ne može biti u isto vrijeme i genocid i etničko čišćenje. Da je presuda potvrđena ona ne bi koristila Srbiji da pobijedi s protutužbom, ali bi imala neke neugodne implikacije za neke stvari koje mi u odgovoru na protutužbu kažemo jer bi ispalo da tvrdimo nešto što nije istina", kazao je Damaška, koji je zastupnik Hrvatske u postupku pred ICJ-om.

"Ova je presuda došla kolosalno jer je sada sasvim sigurno da srpska protutužba protiv Hrvatske neće uspjeti, a osim toga neki činjenični navodi iz našeg odgovora na srpsku protutužbu nisu demantirani", rekao je Damaška.

Predstojnik katedre za kazneno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, prof. Davor Derenčinović također smatra da će oslobađajuća presuda ICTY-a imati pozitivan učinak na postupak koji Hrvatska protiv Srbije vodi pred ICJ-om.

"Teza srpske strane da je postojalo etničko čišćenje dobrim se dijelom naslanja na prvostupanjsku presudu koja je sada ukinuta a to je bilo praktično jedino uporište u protutužbi", rekao je Derenčinović, napominjući da u strogo pravnom smislu presuda ICTY-a nije obvezujuća za ICJ.

"Genocid kao najteži zločin za koji je Srbija uložila protutužbu definitivno otpada po ovome, jer je utvrđeno da ne postoji odgovornost ni za niže oblike odgovornosti kao što je zločin protiv čovječnosti ili kršenje ratnog prava i običaja", rekao je Derenčinović, ocijenivši da je to "značajan vjetar u leđa za obaranje srpske protutužbe".

Mirjan Damaška također je naglasio važnost presude za etabliranje "ideje međunarodnog kaznenog pravosuđa", posebno za bolji odnos hrvatske javnosti prema Haškom sudu.

"Ja sam pristaša ideje o međunarodnom kaznenom pravosuđu. Oslobađajućom presudom hrvatskim generalima, Haaški sud je izbjegao da se potpuno diskreditira u hrvatskoj javnosti, te sada postoji mogućnost da se u Hrvatskoj stvori tolerantnije mišljenje o Haškom sudu a da se prigovori odnose na tužiteljstvu i Carlu del Ponte", dodao je.

Prof. Damaška napomenuo je da ne može u cijelosti analizirati oslobađajuću presudu Žalbenog vijeća ICTY-a generalima Gotovini i Markaču, jer još nije pročitao obrazloženje presude. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene