Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Splitsko-dalmatinskoj županiji svaki učenik prosječno je markirao 14 sati.


Hrvatski učenici sve više izostaju s nastave. Prema podacima Ministarstva obrazovanja za prošlu godinu, u prosjeku svaki učenik izostane gotovo dva tjedna iz škole. Najveći porast bilježe Dalmatinci.

Vezani članci Sanja Vištica razgovarala je s Radovanom Fuchsom - 3 Ministar Fuchs o tome kada bi se svi učenici mogli vratiti u klupe: "Idemo s opreznim pristupom" Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Šef Štampara o cijepljenju i povratku djece u škole: "Ne, ne bih ostavio djecu doma. Kod nižih razreda ima vrlo malo zaraženih, oni nisu prenosioci"

U Splitsko-dalmatinskoj županiji broj neopravdanih sati porastao je za gotovo 4 posto, a svaki učenik 'markirao' je u prosjeku 14 sati. Ni zadarska županija nije mnogo bolja. Iako bilježe manji porast, imaju najveći prosjek, oko 14 i pol neopravdanih sati. Kao razloge učenici navode da žele ujutro spavati, u školi im je preveliko opterećenje ili pobjegnu da bi otišli na nogometnu utakmicu. Kao najčešći razlozi spominje se jutarnji odlazak u kafiće, a jedan od najvećih, odlazak na utakmice Hajduka. 'Ide se po kafićima, ujutro, recimo, ostaneš kasnije spavati, ne znam, odlazak van s društvom i tako to', rekla nam je jedna od učenica.

Nagrada razredu s najmanje izostanaka

Psihologinja trgovačko-ugostiteljske škole u Splitu, dodaje da je zadnjih godina primijećen novi trend, ne izostaju samo učenici s problemima u ponašanju već i oni bolji. 'U zadnje dvije godine sam imala dosta slučajeva djece koja kažu da su cijelu noć za kompjuterom. Dakle igraju igrice, društvene mreže su dosta aktualne ili općenito su na internetu i onda kad je ujutro škola ne mogu se probuditi, ili dođu poslije odmora ili uopće ne dođu', rekla nam je Nataša Stefanovski, psihologinja.

Ravnatelj kaže kako u njihovoj školi učenici u prosjeku izostaju, što opravdano, što neopravdano i oko 105 sati, što znači da izgube i tri tjedna nastave. Stoga su krenuli u još žešću borbu protiv izostanaka. Ravnatelj Ivo Bilić kaže kako u njihovoj školi učenici u prosjeku izostaju, što opravdano, što neopravdano i oko 105 sati, što znači da izgube i tri tjedna nastave. Stoga su krenuli u još žešću borbu protiv izostanaka.

'Svaki mjesec će se praviti izostanci, bit će nekakvo kao natjecanje svih razreda. Na kraju ćemo nastave, odnosno školske godine nagradit razred koji bude imao najmanji broj izostanaka i sve one učenike koji ne budu imali izostanaka, što sigurno isto tako postoji', objasnio nam je ravnatelj Bilić. A nagrada će vjerojatno biti u obliku izleta. No pitanje je samo hoće li to motivirati učenike da se ujutro ustanu na vrijeme i umjesto na kavu odu u školu.