Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Facebooku

Dalija Orešković objavila program i razloge predsjedničke kandidature

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dalija Orešković je, nakon što je objavila svoju kandidaturu za predsjednicu u Dnevniku Nove TV, na svojoj Facebook stranici objavila razloge kandidature.

Uz razloge kandidature za predsjedničku poziciju koje je Dalija Orešković objavila na svojoj Facebook stranici, navodi i svoj program.

Naziva ga antikorupcijskim, odnosno cilj joj je pravno uređena država. Kao predsjednica države će se, navodi zalagati za jačanje neovisnih državnih institucija.

''Zašto sam odlučila kandidirati na predsjedničkim izborima?

Kandidiram se zbog dosljednosti političkim ciljevima i uvjerenjima. Ova kandidatura proizlazi iz moje društvene odgovornosti.

Odluka o kandidaturi je donijeta u jeku izbijanja aktualnih korupcijskih afera u izvršnoj vlasti, i činjenice da na društvenu nepravdu koju je korupcija stvorila, niti jedan od drugih do sada poznatih predsjedničkih kandidata ne nudi prihvatljivo rješenje i odgovor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon najave u Dnevniku Nove TV Pitali smo analitičare kome bi Dalija Orešković mogla ukrasti glasove: "Ona se tuče s Milanovićem. I to neuspješno"

Pročitajte i ovo Dalija Orešković (Foto: Dnevnik.hr) Gošća Dnevnika Nove TV Dalija Orešković ide u utrku za Pantovčak: ''Niti jedan drugi kandidat neće govoriti o korupciji kao ja''

Ako promatramo samo posljednjih 30 godina, korupcija se sustavno ubacivala i ugrađivala u sve društvene odnose, od nepravedne pretvorbe i privatizacije pa nadalje. Danas je ona vidljiva u nejednakosti građana pred zakonima, sudovima i drugim državnim tijelima. Vidi se u raspodjeli proračunskih sredstava gdje za djecu, bolesne ili obrazovanje uvijek nedostaje, ali ima se za spomenike, fontane i koncerte.

Korupcija se vidi i u izborima ljudi na javne funkcije, u imenovanjima uprava i nadzornih odbora javnih tvrtki, u imenovanjima diplomata, pa čak i u pomilovanjima koja daje institucija predsjednika države.

Moj predsjednički program je antikorupcijski.

Moj programski cilj je pravno uređena država – uspostavljanje pravednosti i jednakosti pred zakonom.

To je moguće samo ako se pravna pravila dosljedno poštuju na svim razinama. A to znači da se s time se mora početi od najviše razine državne vlasti, od poštivanja Ustava i boljeg uređenja pravila koja definiraju odnos između predsjednika države i predsjednika Vlade.

Zbog toga se zalažem za jasno definiranje Ustavnih ovlasti predsjednika države iz članka 94. Ustava, kojim je propisano da se Predsjednik Republike brine za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti. Mi do danas nismo vidjeli kako ta briga izgleda i ne zna se što ta odredba zapravo znači.

Zalažem se da se precizno odredi koje su točno ovlasti predsjednika države u okviru ove odredbe i na koji ih način može izvršavati. Ako to ne napravimo, imat ćemo i nadalje sustav u kojem potencijalni sukobi predsjednika države i predsjednika vlade kreiraju institucionalni nered.

Ili ćemo imati situaciju u kojoj se predsjednici država politički dodvoravaju i politički podilaze onoj političkoj stranci koja ih je podržala, umjesto da imamo predsjednika ili predsjednicu koji rade ono što su po Ustavu i Zakonu dužni raditi.

Iz političkog ozračja, u kojem se pravne norme tumače i primjenjuju kako se kome svidi, proizlaze i sve druge situacije u kojima uopće nije niti bitno što u zakonu piše, jer će vlast činiti i ponašati se kako joj je god volja.

Protiv toga sam se borila radeći pet godina kao predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Svojim radom sam težila pokazati i dokazati kako je borbu protiv svih oblika političke korupcije moguće uspješno voditi, uz uvjet da institucije djeluju zakonito, neovisno, pravedno, stručno i pošteno.

Kao pravnica i legalist rješenje hrvatskih problema vidim u izgradnji i jačanju neovisnih državnih institucija. Kao predsjednica države za to ću se zalagati i to ću provoditi'', napisala je Orešković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene